Ook deze twee kids kwamen ondanks de harde windbomen inleveren
Ook deze twee kids kwamen ondanks de harde windbomen inleveren (Foto: Tom van Ooijen)

Rotterdams record

Bijna duizend kerstbomen ingeleverd

Het was koud, er stond heel veel wind en regelmatig waren er winterse buiten met hagel, natte sneeuw of regen. Stichting Waardevol Hoek van Holland had, in samenwerking met Gemeente Rotterdam, verleden week woensdag weer de jaarlijkse inzameling van de kerstbomen georganiseerd.


Door Tom van Ooijen

Tussen 12.00 en 16.00 uur konden de bomen op het Brinkplein worden ingeleverd. Wel moesten ze ontdaan zij van decoratie, schroeven en spijkers, anders zou de versnipperraar schade op kunnen lopen.

Remco de Waard, voorzitter van Stichting Waardevol Hoek van Holland had er gezien de weersomstandigheden om 12.00 uur nog een hard hoofd in dat er veel bomen ingeleverd zouden worden. Wat schetste echter de verbazing van iedereen dat er juist heel veel bomen aangeleverd werden. “Al aan het begin kwamen er twee vrachtwagens vol met bomen. Onder meer van de mensen in het Blesplan. Die hadden zo veel bomen dat één van de bewoners, die een transportbedrijf heeft, een vrachtwagen regelde. Dat liep gelijk lekker op.”

Gedurende de middag kwamen er steeds meer bomen bij. Mensen met aanhangers vol, maar ook op de fiets of kinderen lopend met een ouder, binnen een paar uur lag er een gigantische stapel bomen die versnipperd moesten worden.

Voor Joey de Waard, partner van Remko, was het ook een drukke middag, want voor elke boom kregen de brengers 50 eurocent en dat kon dus lekke roplopen. En Joey was deze middag de betaalmeester.

In totaal werden er 986 bomen ingeleverd, volgens de organisatoren en Rotterdams record.

Voor de organisatie was het ondanks het weer een uiterst leuk verlopen middag waarin bleek dat het kerstboom verzamelen na de oud en nieuw nog net zo populair is als in de jaren dat ze op verschillende locaties in het dorp verbrand werden, al vonden de meeste mensen dat verbranden toch meer sfeer hebben, ook al stond je dan vaak een uur lang kou te lijden. Maar die kou was er woensdag dus ook al trokken de kids zich er weinig van aan.

Een van de vrachtwagens vol met bomen. De kinderen hadden duidelijk hun best gedaan.