Tineke van Gils bij haar eigen creaties te midden van die van andere keramisten.
Tineke van Gils bij haar eigen creaties te midden van die van andere keramisten. (Foto: GvW-T)

Pop-up met keramiek op de boerderij

Er valt tot en met 19 juni a.s. weer genoeg te zien in de stal op de boerderij van Tineke van Gils en Wim van Vliet. Geen koeien maar wel kleurrijke en meer ingetogen keramiekwerken die samen een prachtige tentoonstelling vormen. Dit keer ook met speciale aandacht voor werk uit Oekraïne; met een bijzonder verhaal erachter.

Gemma van Winden-Tetteroo

Tineke van Gils vertelt: “De meeste werken staan in de oude grupstal. In de boomgaard zorgen monumentale precolumbiaans aandoende vaten, waarop scheppingsverhalen uit de hele wereld zijn afgebeeld, voor een sfeer van bezinning. Speciale aandacht in deze tentoonstelling is er voor Oekraïne.” Door het contact dat Tineke heeft met een pottenbakster in het zwaargetroffen Irpin besloot zij een hulpproject te starten voor deze collega Yuliya Makliuk, die sinds 24 februari vrijwilligers is in Irpin en aan het front steunt met voedsel en bijvoorbeeld speciale rugzakken vol medische middelen. In de tentoonstelling staan foto’s van Yuliya’s werk geflankeerd door kunstwerken van enkele van de deelnemers. Bij verkoop gaat 100 procent van de opbrengst direct naar Yuliya in Irpin.

Steun

Met dank aan Ellen Rijsdorp uit Delft voor haar windbloemen en de massa zonnebloem bekers die Tineke zelf voor dit doel maakte, kon al 1500 euro naar Yuliya in Irpin worden overgemaakt, terwijl dit project nog doorloopt tot het einde van de tentoonstelling. 

De meeste werken staan in de oude grupstal

Via Yuliya kwam ook contact tot stand met een vijftiental andere pottenbakkers in Oekraïne. In een samenwerking tussen een Russische theeclub in Amsterdam en Tineke zijn recentelijk theekommen van deze Oekraïense pottenbakkers ingekocht die in de Pop-up Uitstalling op de boerderij te zien zijn. Uit Kiev en Charkov zijn de eerste zendingen gearriveerd. Door dit alles is deze 3e Pop-up tentoonstelling er een waarin de passie voor keramiek en de geest en omstandigheden van de makers voelbaar zijn.

Info

Tineke zelf heeft heel bijzondere tulpenvazen gemaakt in de vorm van een coronaviruscel, compleet met spikes. U vindt de boerderij, pottenbakkerij en atelier aan de Rijksstraatweg 16. Kijk voor meer informatie op www.tinekevangils.com/popupuitstalling of neem contact op via info@tinekevangils.com of 015-3808191. Openingstijden: t/m 19 juni, woensdag t/m zondag (ook op 2e pinksterdag) van 11.00 tot 17.00 uur.