Trots op de boer maar de vlag op de kop.
Trots op de boer maar de vlag op de kop. (Foto: GvW-T)

Vlag op de kop: noodsignaal!

In de Middeleeuwen werd de vlag ondersteboven gehesen als er een geval van nood was. Overal in Nederland zie je bij boeren nu de vlag ondersteboven hangen want de boer is ook in nood! Het water staat velen tot de lippen, of zelfs al ver daarboven.

Gemma van Winden-Tetteroo

In de tuin naast de boerderij staan wat speeltoestellen; een glijbaan, een zandbak en natuurlijk een paar minitractoren. Hier spelen de kinderen van de boer, onwetend welk lot hun ouders en misschien ook hun wel boven het hoofd hangt. Want hébben de boeren straks nog wel een toekomst? Kunnen de kinderen van de boeren hun ouders nog wel opvolgen als zij dat willen? Veel boerderijen, juist boerderijen en de omringende landerijen, zijn al generaties lang een dierbaar familiebezit. De boer hij ploegde voort op het land van zijn vader, waar zijn opa en zijn overgrootvader ook al ploegden en zwoegden. Vakanties waren er meestal niet bij maar dat was vaak ook niet gebruikelijk in boerengeslachten. Men werkte op het land, met verzorgde het vee en als het hooi binnen was, dan genoot de boer van de ondergaande zon en de voldoening van het harde werken straalde van zijn gezicht. Zo ging dat, van vader op zoon. Inderdaad generaties lang.

Stikstofbeleid

Maar nu is het crisis. De toekomst van de boeren staat op het spel. Zij gaan gebukt onder het stikstofbeleid. “Afhankelijk van wat het CDA gaat stemmen, kunnen ook veel boeren in Midden-Delfland in de problemen komen,” vertelt Marc van Adrichem. Marc heeft zijn boerderij langs de Gaagweg. Aan de gevel van zijn boerderij prijkt de vlag. Ondersteboven. In de slootkant staat een spandoek: ‘Trots op de boer!’ Hij is het roerend eens met wat zijn collega’s zeggen: “Ieder mens consumeert wat de boer produceert. De meeste mensen staan vierkant àchter de boeren, ook achter hun acties. En er worden nieuwe acties verwacht. Want zo kan het niet langer doorgaan. Goedkope vliegtickets worden en masse aangeboden, dat mag wel. Maar wat nu als zo’n groot deel van de boeren moet verdwijnen? Dan zijn we nog meer afhankelijk van andere landen. Wie verzorgt het weidevogel beheer, wie onderhoudt de polders? Of is dat laatste niet meer nodig omdat die gewoon simpelweg worden volgebouwd?”, aldus Marc. “We zijn heel benieuwd wat de overheid gaat besluiten. De maatregelen die ze nu op tafel hebben liggen, vormen niet de juiste weg om de stikstof drastisch te verminderen. Daarom is de boer in nood. Daarom hangt de vlag ondersteboven. Totdat de regering vanachter hun bureau tot inzicht komt!”