Leerlingen van De Ark op bezoek bij AH Buckers waar de senioren van hun koffie genieten.
Leerlingen van De Ark op bezoek bij AH Buckers waar de senioren van hun koffie genieten. (Foto: GvW-T)

Leerlingen leren veel bij AH Buckers

Met uitzondering van de twee afgelopen coronajaren komen sinds jaar en dag de kinderen van de basisscholen van Schipluiden op bezoek bij de supermarkt in hun woonplaats. Heel leerzaam! Niet alleen om de diverse broodsoorten te kennen of om achter de kassa te mogen zitten, maar een praatje met de ouderen blijkt ook tot verrassende informatie te leiden.

Gemma van Winden-Tetteroo

Wat betekent AFG? Wat kost een aubergine en waar komt ie vandaan? Hoeveel soorten brood zijn er? Allemaal vragen die de leerlingen voorgelegd krijgen. En hoe leuk is het als je zelf kassa mag draaien en boodschappen mag scannen. Grappige vragen zijn: hoe zorg jij ervoor dat je klant tevreden de winkel verlaat? Hoeveel kilogram brood eet de gemiddelde Nederlander per jaar? Wat is een baguette? Welke soorten zaden kunnen er in brood zitten? En natuurlijk de vraag die het altijd goed doet: Welke kaas hoort niet in het rijtje thuis: jonge kaas, schimmelkaas, brie, tenenkaas en komijnekaas?

Verbaasd

Op deze dinsdagochtend zijn ook de senioren present voor hun wekelijks koffie uurtje. De scholieren worden ook op wat lekkers getrakteerd en zij krijgen de vraag voorgelegd waarom de ouderen naar de winkel komen. "Voor hun boodschappen, koffie met wat lekkers en voor een praatje.” "Een praatje? Maar u kunt thuis toch ook praten?” Stomverbaasd horen de scholieren het antwoord aan: "Nee, want ik zie maar twee keer per week iemand waar ik tegen kan praten.” Wat doen de ouderen dan de hele dag vragen de kinderen zich af. Ook denken ze dat de aanwezige senioren rond de 65 jaar zijn. Als blijkt dat een van de gasten al 90 jaar is, is dat lastig uit te rekenen hoeveel jonger ze zelf zijn. Enne, wat is belangrijk als je wilt solliciteren? "Dat je geen strafblad hebt.” De kinderen willen wel graag weten wat je kunt verdienen als je bij AH Buckers de vakken komt vullen. Kortom: het is een buitengewoon interessant bezoek, daar aan de supermarkt! En wie weet komen deze jonge gasten over een paar jaar wel bij AH werken. De tijd zal het leren!