Huisarts Josina van Dam houdt symbolisch spreekuur in haar caravan.
Huisarts Josina van Dam houdt symbolisch spreekuur in haar caravan. (Foto: GvW-T)

Huisartsen in actie: Spreekuur vanuit de caravan op het plein

Algemeen

‘De huisarts verzuipt!’ ‘Iedereen heeft recht op een huisarts!’ Kreten die recht uit het hart komen van de 12.000 huisartsen, medewerkers en sympathisanten die afgelopen vrijdag bijeen waren op het Malieveld. De emmer van de werkdruk loopt over. Ook de huisartsen van Midden-Delfland steunden de actie. In Den Hoorn zette huisarts Josina van Dam haar caravan op het plein. Vandaaruit kon de assistente haar spreekuur doen.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Door de enorme papieren rompslomp en de alsmaar veranderde regelgeving komt er steeds meer op het bordje van de huisarts neer. Teveel! “Ik voel me soms net een administratiekantoor,” zegt huisarts Van Dam van Huisartsenpraktijk De Bazuin. “De werkdruk is veel te hoog. Avond- en nachtdiensten zijn overvol, die lijken meer op 24-uurs diensten in plaats van spoed. En dat terwijl het overdag ook al enorm druk is. Al die overbodige maar verplichte administratie, jaarlijkse verwijzingen, daar zitten de patiënten ook niet op te wachten. Veel verwijzingen zijn overbodig maar kosten wel veel tijd. Daar hoeven wij als huisarts zeker niet tussen te zitten. Wij voelen ons regelmatig net een afvoerputje; ‘Annuleringsverzekering? Vraag maar een briefje aan je huisarts’. Wij zijn laagdrempelig en dat is goed maar wij zijn geen duizenddingendoekjes. Onze spreekuren worden overspoeld met van alles en nog wat, wat daar eigenlijk niet thuishoort. Het wordt ook steeds drukker door de vergrijzing. Patiënten kunnen nergens meer terecht. De GGZ is helemaal een drama, wij hebben geen mogelijkheden meer deze mensen te plaatsen. Wij snappen ook hun standpunten wel, maar dat lost niks op. Jeugdzorg, ouderen, we zitten steeds meer met onze handen in het haar. Onze drive is mensen helpen maar als we niet verder kunnen, staan wij ook met lege handen. En daardoor komen die mensen, die eigenlijk ergens opgenomen zouden moeten worden, weer bij ons terug. Een vicieuze cirkel. Zoek maar een oplossing. Waar dan?”

Huisvesting

De huisvesting is bij veel huisartsen een groot probleem. “Ook bij ons, daar praten we al jaren over. De wethouder is wel langs geweest na onze noodkreet, maar dat heeft niks geholpen. De gemeente zou een huisartsenpost moeten faciliteren zou je zeggen, bijvoorbeeld door medewerking in een bestemmingsplan. We voelen ons in de steek gelaten. Terwijl daar al veel winst zou zijn te behalen. Maar de gemeente ziet dat niet als hun verantwoordelijkheid. ‘Koop maar een groot pand!’ Ja, waar dan? We kunnen toch niet in de een of andere buitenwijk gaan zitten? De huisarts moet gemakkelijk bereikbaar zijn. Hoe meer taken wij krijgen, hoe meer medewerkers wij nodig hebben. Die moeten ook een plekje hebben om patiënten te kunnen ontvangen. Waar dan? Goede huisartsenhulp is essentieel. Als wij normaal kunnen werken, kunnen we vaker zelf bepaalde handelingen doen. Er zijn verschuivingen van de tweede naar de eerste lijn, dat is goed. Maar er is geen extra tijd, vergoeding of praktijkruimte.”

Gemiste kans

Terwijl de assistente haar spreekuur in de caravan houdt, volgt dokter Van Dam digitaal de activiteiten op het Malieveld. Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. Daarom houden de huisartsen actie. “We willen concrete afspraken om de druk te verminderen. Dat is van belang voor alle patiënten.” Op de rug van het t-shirt dat de ‘betogers’ dragen staat het aantal patiënten waar de huisarts zorg voor draagt. “Wij luisteren naar onze patiënten. Het wordt tijd dat Den Haag eens naar óns luistert. We willen geen afvinklijstjes en andere energievreters. We willen een goede ondersteuning met name in de ouderen- en de jeugdzorg, méér tijd voor de patiënten en goede huisvesting.” Het wachten is op minister Kuipers. Als hij laat weten dat hij niet komt, is de teleurstelling groot. “Hij kan niet komen want de ministerraad loopt uit. Maar hij hoorde hier te zijn bij ons. Want ons spreekuur loopt dagelijks uit!” zegt een van de aanwezigen. De organisatie had een mooi t-shirt voor de minister, met alle 17 miljoen Nederlanders erop, “want daar draagt hij zorg voor”. 

Wilt u meer zien en horen over deze manifestatie? Kijk op www.huisartseninactie.nl.