Chansons

Wie fan is van het tv-programma Chansons moet eigenlijk ook lid zijn of worden van de Facebookgroep Chansons. Dat is wat regisseur Dirk Jan Roeleven gedacht moet hebben toen hij een uitnodiging stuurde naar het beheer van deze groep om de preview bij te wonen van het nieuwe seizoen. Ik had de eer om als ambassadeur van deze groep aanwezig te mogen zijn in de Verkadefabriek in Den Bosch, alwaar het spektakel plaatsvond. De hele crew kwam op in sporttenue. Matthijs van Nieuwkerk, Dirk Jan Roeleven, cameramensen, geluidsmensen en anderen. Ze onderstreepten daarmee de wijze waarop ze in Parijs de dag begonnen tijdens de opnamesessies. Tenminste, als ze niet om 4 uur op moesten om ergens een shot te maken, dat veelal uren vergde aan voorbereiding en opname, om uiteindelijk te resulteren in 15 seconden uitzending. De bezoekers in de zaal kregen te zien hoe deze opnames tot stand kwamen en hoeveel tijd er in gaat zitten.
We zien Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps (niet aanwezig in Den Bosch, daar Talpa dit niet toestond) gesprekken voeren op zorgvuldig uitgekozen locaties in Parijs. Uiteraard speelt Jacques Brel weer een grote rol bij Rob, maar hij kwam ook met een bijzondere naam op de proppen. Tijdens een van zijn vele bezoekjes aan de begraafplaats Père-Lachaise trof hij een met lipstick overdekt grafmonument van de hem onbekende Alain Bashung. Daarna is hij er alles over gaan opzoeken en ontdekte dat het ging om een van de grootste en meest gelauwerde (13 keer de Victoire de la Musique) artiesten die Frankrijk ooit gekend heeft. De organisatie slaagde erin een afspraak te maken met Chloé Mons, de weduwe van deze Franse grootheid, die een bezoekje vanuit Nederland zeer op prijs stelde. Zij haalde herinneringen op aan Alain, wiens graf ze nooit bezoekt, maar wel op de hoogte is van de vele 'bekussingen' van zijn grafmonument, hetgeen ze in hoge mate waardeert.
We gaan vanaf komende zondag veel zien en horen van Renaud, Yves Montand, Gilbert Becaud, Patachou, Charles Aaznavour, de genoemde Alain Bashung, Patrick Bruel, Marie Laforêt en vele andere grootheden uit de Franse muziekwereld. Wat ik nu al kan verklappen is dat Barbara een zeer prominente rol zal spelen in de vierde en laatste aflevering. De Parijse platenzaak die we aan het eind van iedere uitzending zien wordt inmiddels dagelijks gefrequenteerd door vele Nederlanders, die graag in de voetsporen treden van hun bekende landgenoten. Na het zien van de preview weet ik dat we weer een fantastisch seizoen tegemoet gaan van Chansons, ditmaal geschreven als Chansons!! Die uitroeptekens ("Bam bam", zei Matthijs) vormen de accentuering van de kracht die het Franse chanson heeft en altijd zal houden.
De Facebookgroep Chansons is een aanrader voor alle liefhebbers van het Franse chanson. Het staat er vol met bekende en ook onbekende artiesten en uiteenlopende informatie. Iedereen kan er lid van worden.