Beperkte gemeenschap van goederen

Vóór 2018 trouwden stellen automatisch ‘in algehele gemeenschap van goederen’ tenzij ze vooraf ‘voorwaarden’ opstelden. Voor een huwelijk/partnerschap na 1 januari 2018 geldt automatisch de nieuwe standaard: ‘beperkte gemeenschap van goederen’ . Wat zijn de verschillen? 

Bij een algehele gemeenschap van goederen vallen alle schulden en bezittingen, van zowel voorafgaand als tijdens het huwelijk opgebouwd, in het gemeenschappelijk vermogen. Bij de 'beperkte gemeenschap van goederen' blijft alles wat voor het huwelijk privé van een van beiden was privé, en worden alleen schulden en bezittingen die tijdens het huwelijk zijn ontstaan gezamenlijk.

Andere huwelijksvormen

Je kunt nog steeds kiezen om volgens ‘algehele gemeenschap van goederen’ te trouwen, maar dat moet je dan vooraf regelen. Ook ‘huwelijkse voorwaarden’ is nog steeds mogelijk, hierbij kun je bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken over het bedrijf dat niét gezamenlijk wordt. In beide situaties is vastlegging bij de notaris nodig.

Professionele begeleiding

De ‘beperkte gemeenschap van goederen' kan in de praktijk leiden tot onduidelijkheid over wat van wie is/was, en welke vergoedingsrechten partners elkaar verschuldigd zijn. Dit wordt soms pas zichtbaar bij de scheiding, als het gemeenschappelijk vermogen verdeeld wordt. Om een scheiding zorgvuldig, vlot en eerlijk af te handelen, verdient het de aanbeveling om dit bij een ervaren professional af te wikkelen.