Meest gestelde vragen

In het eerste scheidingsgesprek hebben mensen vaak veel vragen en behoefte aan duidelijkheid. Een aantal veel gestelde vragen vanuit een kennismakingsgesprek:


Moeten we het huis verkopen?

Met de woning zijn bij scheiding meer mogelijkheden dan alleen verkoop. Tijdens de mediation gaat blijken welke keuze jullie daarin gaan maken, en wordt parallel aan de gesprekken doorgerekend wat de gevolgen zijn. Een eventuele verkoop hoeft niet al tijdens de scheiding plaats te vinden.

Moeten we het de kinderen al vertellen?

Er zijn geen regels voor wanneer jullie de kinderen vertellen over de scheiding. Wel heeft de mediator veel tips over het moment en vooral ook de wijze waarop jullie de kinderen kunnen laten weten dat er veranderingen komen.

Hoe duur is scheiden?

Dat is afhankelijk van de situatie en de route. Diverse mediators bieden óf pakket- óf uurtarieven aan. Scheiden via een advocaten is doorgaans duurder. Als er recht is op een ‘toevoeging’, kunnen de kosten flink meevallen. Laat je goed informeren of hier recht op is.

Hoe lang duurt scheiden?

Via mediation gemiddeld drie maanden, van het eerste gesprek tot inschrijving gemeente. Dat kan in de praktijk langer of korter zijn. Bij een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen of ingeval van een samenleving is de scheiding sneller rond, gemiddeld met twee maanden.