Met deze tips kom je weer rustig in het werkritme.
Met deze tips kom je weer rustig in het werkritme. (Foto: Adobe Stock)

Weer aan de slag na zwangerschapsverlof

Je leven verandert als je een kind hebt gekregen. Misschien kijk je anders tegen werken aan en weet je niet hoe je alles kunt managen met een baby. Hoe kom je weer rustig in het werkritme? Check deze tips. 

ONTDEK WAAR JE ALS NIEUWE OUDER RECHT OP HEBT

1. De weken na de bevalling zijn belangrijk om te genieten van jullie kleine wondertje én om te herstellen van de bevalling. Wanneer je weer aan de slag gaat, is het belangrijk om na te denken over de overgang naar werk. Wil je hetzelfde aantal uren werken? Hoe verdeel je de taken met je partner? 

2. Wanneer je weer aan de slag gaat, is het lastig om te concentreren. Begin daarom niet met een volle werkweek, maar start rustig op. Het is logisch dat het gemis naar thuis groot is, maar let erop dat dit je werk niet overheerst. 

3. Je hebt een paar maanden niet gewerkt. Daarom is het slim om goed te plannen waar je na het verlof mee wilt starten. Hierdoor krijg je overzicht van de taken die je moet oppakken én kom je niet voor verrassingen te staan.

4. Onthoud dat je recht hebt om te kolven en je kind borstvoeding te geven tijdens werktijd. Bespreek dit met je leidinggevende, zodat je hier de tijd en ruimte voor krijgt en daardoor niet constant op je werkplek bent.

5. Gebroken nachten met een baby: het kan gebeuren. Hierdoor ben je minder fit en productief. Het is belangrijk dat jouw werkgever en collega's hier flexibel mee omgaan. 

6. Het is goed om te weten waar je als ouders recht op hebt. Zo is er namelijk calamiteitenverlof. Dit verlof geldt voor bijzondere omstandigheden of spoedeisende gebeurtenissen. In dit verlof betaalt je werkgever je salaris gewoon door.

7. Wanneer je terugkeert is het belangrijk dat je een fijne en ergonomische werkplek hebt.