Indexatie Alimentatie

Onlangs is bekend gemaakt met welk percentage alle alimentatie-afspraken per 1 januari 2023 worden verhoogd. Het percentage is vastgesteld op 3,4 procent.

Het percentage geeft aan hoe de alimentatie met ingang van januari van het eerstvolgende kalenderjaar verhoogd dient te worden. Dit geldt voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie.

Omdat lonen en prijzen door inflatie veranderen, verandert ook de waarde van een alimentatiebedrag. Om deze reden dienen de bedragen die bij de scheiding zijn afgesproken aan kinder- en/of partneralimentatie, ieder jaar te worden verhoogd. De overheid stelt dit percentage jaarlijks vast.

Zelf regelen

Het is aan mensen zelf om het nieuwe bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie uit te rekenen. Niemand controleert of regelt dat de indexatie wordt toegepast. Het uitgerekende bedrag bevestig je, bij voorkeur zwart-op-wit, naar elkaar. In de praktijk wordt dit nog wel eens vergeten, dat kan tot vervelende situaties leiden. De vergeten indexatie zou juridisch gezien namelijk tot 5 jaar terug teruggevorderd mogen worden.

Alimentatie aanpassen?

Soms werken alimentatie-afspraken niet meer. Mogelijk zijn er afgelopen periode financiële veranderingen geweest, die vragen om nieuwe afspraken. Geregistreerde familie-mediators kunnen indien gewenst de formele alimentatieberekening maken én kijken met jullie naar oplossingen die voor allebei werken. Zo komen jullie snel tot afspraken en rust, voor nu en de toekomst.