Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wanneer recht op geld terug als vlucht niet doorging?

Het is de afgelopen tijd erg druk op luchthaven Schiphol. Doordat het vakantietijd is en er weinig personeel is, zijn veel vluchten geannuleerd. Zo ook de vlucht van Maria. Maria zou op familiebezoek gaan in Madrid. Eenmaal op Schiphol, kreeg zij te horen dat haar vlucht niet doorging. Waar heeft zij recht op?

Vindt de vlucht binnen Europa plaats en wordt deze minder dan 14 dagen voor vertrek geannuleerd? Dan kan Maria kiezen voor een vervangende vlucht tegen dezelfde voorwaarden of haar geld terug. De vliegtuigmaatschappij moet haar binnen 7 dagen terugbetalen.

Maria heeft daarnaast ook recht op een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van hoe ver zij zou vliegen:

-tot en met 1.500 kilometer: 250,-  euro ;
-meer dan 1.500 kilometer, binnen de EU: 400,- euro;
-1.500 tot 3.500 kilometer, buiten de EU: 400,- euro;
-meer dan 3.500 kilometer: 600,-  euro.

De vergoeding kan met 50% worden verminderd als zij een vervangende vlucht accepteert en de vertraging beperkt blijft. Let op: is de vlucht geannuleerd door buitengewone omstandigheden? Dat zijn situaties waar de vliegmaatschappij niets aan kan doen, zoals stakingen of erg slecht weer. In dat geval hoeft de vliegmaatschappij geen vergoeding te bieden. Check voor meer informatie de website van het Europees Consumenten Centrum op: www.eccnederland.nl.
Heb je ook een vraag over de annulering van je vlucht of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).