Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden. "Ik liep toen voorop. Het heeft iets magisch."
Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden. "Ik liep toen voorop. Het heeft iets magisch." (Foto: aangeleverd)

Regenboogparade heeft iets magisch

(vervolg van voorpagina) 

ZAANSTAD - ZaanPride kent diverse ambassadeurs. Eén van hen is de 17-jarige Boudine Griesdoorn. De Zaandamse vindt het een eer dat ze als ambassadeur is gevraagd.

"Ik vind het belangrijk dat mensen niet meteen een label opgespeld krijgen. Zo van die is hetero en die is homo en die is bi. Je mag zijn wie je wilt zijn, vind ik. Het zou mooi zijn als dit ooit de standaard zou worden. Het is toch pijnlijk als je niet wordt geaccepteerd om wie je bent."

Gepest

Ondanks de jonge leeftijd strijdt Boudine al jaren voor de LHBTIQ-rechten. "Eigenlijk al vanaf het moment dat ik naar de middelbare school ging. Op de lagere school werd ik gepest en dat wilde ik niet meer op de middelbare school.’ Daar is ze in geslaagd. ‘En als het niet zo was, dan scheidden onze wegen. Hoe pijnlijk ook."

Magisch

Frankie, Oscar en Boudine kijken uit naar de Zaanse Regenboogparade op 11 juni. "Dit is de eerste parade sinds de Coronapandemie. Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden. Ik liep toen voorop. Het heeft iets magisch", zegt Boudine. "Ik heb er erg veel zin in. Ik hoop alleen dat het weer ook meewerkt’, aldus Oscar. ‘Maar eigenlijk de hele ZaanPride is voor mensen uit de Zaanse LHBTIQ-gemeenschap vooral een week waarin je echt helemaal jezelf kunt zijn."

Regenboogvlag

Vrijdag 3 juni start de Zaanse Regenboogweek met het hijsen van de Zaanse Regenboogvlag dit keer bij het Zaanlands Lyceum. Daarmee wordt de week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan officieel geopend.

De Zaanse Regenboogweek duurt van vrijdag 3 tot en met 11 juni. De Zaanse Regenboogparade begint zaterdag 11 juni om 15.00 uur vanaf het Stadhuisplein Zaandam. Later die dag is het ZaanPride Event in Cultureel Centrum Bullekerk vanaf 16.00 uur.

Op www.zaanpride.nl staat meer informatie.