‘Als programmeur van het Zaantheater wil je een gids zijn voor mensen.'
‘Als programmeur van het Zaantheater wil je een gids zijn voor mensen.' (Foto: aangeleverd)

Kims keuze: Theater voor iedereen

ZAANDAM - ‘Als je voor alle Zaankanters wilt zijn, dan begint dat met de programmering. Wat zijn de voorstellingen waar jong en divers publiek op zit te wachten?’ aldus Kim Muller, programmeur van het Zaantheater. Ze neemt na 20 jaar afscheid van het Zaantheater.

‘Als programmeur van het Zaantheater wil je een gids zijn voor mensen. Ze gaan vaak naar voorstellingen die ze al kennen. Er zijn ook zoveel onbekende dingen waar ik graag hun aandacht op wil vestigen. Met de Keuze van Kim geef je mensen het vertrouwen dat het goed is. En dan zie je vaak dat er een volle zaal is, omdat ze het dan willen uitproberen.

Er zijn veel cabaretiers met een andere culturele achtergrond. Doordat we nu ook voorstellingen boeken waar iemand met een andere achtergrond een rol speelt, trekt het veel meer divers publiek. We presenteren veel meer samen met de Zaanse regenboog. En er komen meer scholieren naar de voorstellingen. 

Ieder jaar doen we een actie met de Voedselbank, maar hier wilden we meer mee doen. Zo hebben we nu ook contact met de Sociaal Wijkteams en New Bees. Welke mensen kunnen een uitje goed gebruiken en kunnen het niet zelf betalen? Kinderen via de Pleegzorg komen zo ook bij de jeugdvoorstellingen. Wanneer mensen een goed idee hebben dan staan we daar altijd voor open. We denken altijd: Wat kunnen we voor mensen doen?

Leuk is dat je veel contact hebt met het publiek. Zo hoorden we dat oudere bezoekers liever in de avond de deur niet meer uitwilden. Kun je overdag niet iets doen? Het werd de dinsdagmiddag. Na 20 jaar is het tijd om iets nieuws te gaan doen. Ik laat me verrassen wat op mijn pad komt en ga om me heen kijken. Ik hou van organiseren, regelen, cultuur en van geschiedenis en erfgoed. De Zaanstreek vind ik erg leuk. Ik heb ook een sociaal hart. Wie weet wat ik kan betekenen in een andere omgeving? Het moet er wel toedoen, ik wil graag iets bijdragen.'  Lees op www.dezaanseverhalen.nl meer over Kim Muller.