Met de klok mee vanaf linksboven Nordin, Nikita, Gillian en Thijmen.
Met de klok mee vanaf linksboven Nordin, Nikita, Gillian en Thijmen. (Foto's: aangeleverd)

'Verbod op verkoop weggooi-vapes werkt alleen in Europees verband'

(vervolg van voorpagina) 

ZAANSTREEK - "Vergeet niet de aantrekkelijk gemaakte kleurige verpakkingen en de vele zoete smaakjes te noemen als triggers”, vult Nikita aan. Wat ook een rol speelt is de aanschafprijs. Zo ‘puf' je circa 600 tot 700 keer met één weggooi exemplaar. Die kost circa 7,50 euro. Dit aantal pufjes staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten. Die beduidend meer kosten.

De studenten brachten op een dashboard goed de plus en minpunten van vapen in beeld. En de doelstellingen van het project en misvattingen.

“Vapen zou niet schadelijk zijn voor je gezondheid, niet verslavend. Terwijl je er ‘popcornlongen’ van kunt krijgen, een slecht gebit, hartkloppingen én verhoogde kans op kanker. Los daarvan hebben we laten zien wat er in een vape zit en wat je eigenlijk inademt; vette, stinkende vloeistof die we nog dagenlang aan onze handen roken nadat we de boel uit elkaar haalden”, aldus het viertal over de informatie van hun project.

De reacties op hun TikTok video’s vanuit de doelgroep variëren van ‘dit is echt goor’ tot ‘die vape kon je ook aan mij geven’ en ‘bizar’.

Verbod per 1 januari 2023

Inmiddels is de politiek er ook achter dat een generatie door de tabaksindustrie op slinkse wijze tot roken wordt verleid door een wegwerp vape te verkopen voor dezelfde prijs van twee pakjes sigaretten. De vraag is alleen hoeveel effect het aangekondigde verbod van weggooi vapes per 1 januari volgend jaar gaat opleveren als je ze nog wel makkelijk bij onze buurlanden kunt kopen. “En online. Want die ‘ik ben achttien’-beveiliging op websites is makkelijk te omzeilen”, stelt Nordin. “Wil je een werkend verbod, dan moet je in Europees verband de verkoop verbieden.”

En wanneer zijn de studenten tevreden over hun project? "Ons doel is minimaal 300.000 mensen bereiken. Los daarvan zijn we pas tevreden als de objectieve informatie die we in ons project geven gaat leven bij de (kwetsbare) jonge doelgroep. Tevreden zijn we ook met de media aandacht die we nu krijgen. Daarmee kunnen we misschien de politiek bereiken en bewegen tot actie ondernemen. Zoals een verhoging van de accijns op de import. Minder aantrekkelijke verpakkingen. We gaan voor een 100% rookvrije generatie.”

Zie ook de link naar de gratis poster die is gemaakt voor het Trimbos instituut: www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/pm0743-posters-vapen/ en de link naar de eerste TikTok video https://vm.tiktok.com/ZMFHwnQAN/ Het viertal heeft ook nog op hun ‘to wish'-lijstje staan aan tafel te zitten bij Jinek en Vandaag Inside. Dus: wordt vervolgd!