Onlangs werden de 500 kleurige tassen met leuke spulletjes uitgereikt aan kinderen die het niet zo breed hebben. De wethouders Rita Noordzij en Annet Baerveldt hielpen mee.
Onlangs werden de 500 kleurige tassen met leuke spulletjes uitgereikt aan kinderen die het niet zo breed hebben. De wethouders Rita Noordzij en Annet Baerveldt hielpen mee. (Foto: aangeleverd)

Jongerenbestuur Sultan Ahmet Moskee maakt 500 mindere bedeelde kinderen blij

Algemeen

ZAANDAM – “Onze actie om wat te doen voor de minder bedeelde kinderen past goed in waar Ramadan ook voor staat: geven en delen. Van liefdadigheid en het gedenken van mensen in nood. Toen we hoorden dan één op de drie kinderen te maken krijgt met armoede in het gezin, wilden we juist daar wat voor doen”, vertellen Furkan Tari en Tahir Demirözcon.

‘Deze actie gaf echt positieve energie’

De Zaankanters maken deel uit van het jongerenbestuur van de Sultan Ahmet Moskee in Poelenburg. Samen met nog twee vrienden zijn ze er in geslaagd 500 kinderen uit Poelenburg, Peldersveld, de Rosmolenwijk en Zaandam Zuid blij te maken met een verrassingstas vol leuke dingen. Die zijn onlangs uitgedeeld aan het eind van de Ramadan.

“We hadden een soortgelijke actie vorig jaar al gedaan, maar toen ging het om wat te doen voor honderd kinderen uit gezinnen die te maken krijgen met armoede. Deze keer ging het om vijf keer zoveel. We moesten nu zo’n 5000 euro bij elkaar krijgen”, zegt Tahir.

Bijdragen

Een flinke uitdaging. Maar het lukte tevens om het bedrag bijeen te krijgen door een beroep te doen op het gemeentelijke initiatief ‘Voor Je Wijkie’. Op dit platform kunnen inwoners van Zaanstad en vrijwilligersorganisaties hun initiatief zichtbaar maken en subsidie aanvragen. “Maar ook leden van de gemeenschap van de Sultan Ahmed Moskee hebben financieel bijgedragen om de kinderen die het echt niet breed hebben blij te kunnen maken”, licht Furkan toe.

Positieve energie

Tahir: “En blij waren ze! Bij het uitdelen zag je op hun gezichten een mooie glimlach verschijnen als ze in de tas keken. We hadden spullen verzameld die pasten bij het thema Onderwijs. Schriften, pennen, potloden, een leuk spel, iets om mee te sporten en wat te drinken. Het is echt een actie geworden die positieve energie gaf.”

Hulp SWT

De jongerenbestuursleden wisten dat mensen die in armoede leven daar niet graag voor uitkomen. Met hulp van het Sociaal Wijk Team (SWT) zijn er 500 adressen geselecteerd waar ze van wisten dat de verrassingstas echt goed terecht kwam.

“Deze actie past ook bij wat we ook doen in de moskee: mensen die in de problemen komen helpen. Of je nu moslim bent of niet”, besluiten de bestuursleden.