In 2020 werden er nog 'verrassingstassen' afgeleverd bij 21 Zaanse gezinnen die van minimum moeten rondkomen.
In 2020 werden er nog 'verrassingstassen' afgeleverd bij 21 Zaanse gezinnen die van minimum moeten rondkomen. (archieffoto)

Stichting Present Zaanstreek stopt na dertien jaar steun aan Zaankanters in nood

Algemeen

ZAANSTREEK - “Na dertien mooie jaren, waarin we mensen blij gemaakt hebben met aandacht, een luisterend oor, een mooie laminaatvloer, een opgeruimde keuken of een opgeknapte tuin, zetten we er per 1 juli 2022 een punt achter. De Stichting Present Zaanstreek stopt”, laat bestuurslid Jeanette Pols-Kooi weten.

De stichting zet zich vooral ‘achter de schermen’ in voor Zaankanters in nood. Vaak met praktische hulp. Van orde brengen in de administratie tot het opknappen van de tuin. En open staan voor een goed gesprek in tijden van nood. Dat doen de vrijwilligers en het bestuur juist bij mensen die niet om hulp vragen maar dat wel zo hard nodig hebben.

Vechten om voortbestaan

“Onze menselijke, persoonlijke benadering is uniek, maar wordt niet echt gezien en gedragen door de regel gebonden, vaste structuren van de overheid. Naast dit prachtige werk met fantastische inzet van vele vrijwilligers, is het ieder jaar weer vechten voor het bestaan van Stichting Present Zaanstreek. Inmiddels voor velen een begrip geworden. Trouwe sponsors, waaronder de kerken, hebben ons werk jarenlang gesteund, maar dit blijkt niet toereikend. Door gebrek aan structurele financiële middelen kunnen we onze coördinator niet meer betalen. Terwijl een betaalde kracht een voorwaarde is om projecten goed te laten verlopen. Verder spelen de bestuurlijke bezetting, de steeds kwetsbaar wordende flexploeg en het vinden van nieuwe vrijwilligers, een grote rol. Een stevig kernteam, een gezonde financiële basis en het gedragen voelen door de gemeenschap, is cruciaal om je staande te houden.”

Pijn in het hart

“De gemeente Zaanstad heeft, naast eenmalige subsidies, gekozen voor een vaste structuur waarin de Sociale Wijkteams en Zaankanters voor Elkaar de hoofdrol spelen. Jammer dat de unieke rol van Present, aanvullend op de bestaande structuren, niet interessant genoeg is om te omarmen. Gelukkig hebben we veel prachtige mensen ontmoet die het ‘omzien naar elkaar’ zijn gaan begrijpen en voortzetten. Met pijn in het hart is het besluit genomen om te stoppen, hoewel we weten dat juist die persoonlijke benadering, het echt gezien en gehoord worden, zo gemist wordt in onze maatschappij”, zegt het bestuur over het besluit om te stoppen. 

Om niet te vergeten dit nog toe te voegen: “We willen iedereen uit ons grote, betrokken netwerk heel hartelijk bedanken voor het fijne contact en mooie samenwerking!”

Laatste actie: sociaal tuinieren

Tegels eruit, plantjes erin! Dat is Sociaal Tuinieren. Voor iedereen die een groenere tuin wil en daar wel wat hulp bij kan gebruiken komt de Stichting Present Zaanstreek op 17 juni in actie. En doet hierbij ook een oproep aan iedereen die wil meehelpen de buurt een beetje groener te maken. Meehelpen kan op 17 juni van 9.00 tot 15.00 uur op de locatie Noorderstraat/Kerkstraat in Wormerveer. 

Meer weten? Neem contact op met Dominique of Demy van Parteon.Dominique d.herreveld@parteon.nl 06-52593926 of Demy d.de.bakker@parteon.nl 06 10110019