De horeca leeft weer op dankzij hongerige Zaankanters... Het is alleen zoeken naar personeel om de gast goed te kunnen bedienen.
De horeca leeft weer op dankzij hongerige Zaankanters... Het is alleen zoeken naar personeel om de gast goed te kunnen bedienen. (Foto: Dirk Karten)

Werkgelegenheid Zaanstreek/Waterland herstelt zich na coronacrisis

ZAANSTREEK - Ondanks herstel werkgelegenheid toch nieuwe onzekerheid op de arbeidsmarkt UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Zaanstreek/Waterland in 2022 verder herstelt na de coronacrisis. Vooral in de uitzendbranche en de horeca ontstaat werkgelegenheid. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor neemt naar verwachting de banengroei in 2023 af. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023.

UWV regionale arbeidsmarkt-prognose

Dit jaar zal er nog niet veel veranderen op de arbeidsmarkt. De vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt zijn op korte termijn gunstig. De werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Zaanstreek/Waterland herstelt verder, nadat deze in 2021 alweer op het niveau van voor de coronacrisis was gekomen. In de jaren 2022 en 2023 groeit het aantal banen van werknemers naar verwachting door met 1.300 (1,2%) en komt uit op 116.700. Deze groei wordt voor een belangrijk deel in 2022 gerealiseerd. Vanaf 2023 komen we in een periode van onzekerheid terecht. Voor 2023 wordt nu nog een kleine groei verwacht, maar of dit gaat uitkomen is hoogst onzeker.

Banengroei 

Volgens de prognoses neemt tussen 2021 en 2023 in de meeste sectoren de werkgelegenheid toe. In de arbeidsmarktregio Zaanstreek/Waterland groeit vooral het aantal banen van werknemers in de uitzendbranche, horeca, zorg en welzijn en specialistische zakelijke diensten. De uitzendbranche werd hard getroffen door de coronacrisis, maar maakt nu weer een sterke groei door. Ditzelfde geldt voor de horeca, alleen is de verwachting niet dat het aantal banen in deze sector eind 2023 weer op het niveau zal zijn van voor de coronacrisis. De oorzaken hiervoor zijn, naast de sterke daling van het aantal banen, ook het oplopende tekort aan personeel in de sector. Door de toenemende zorgvraag en vergrijzing zal ook het aantal banen in de zorg en welzijn de komende tijd toenemen.

In Zaanstreek/Waterland groeit werkgelegenheid minder dan gemiddeld 

In heel Nederland groeit in 2022 en 2023 het aantal banen - van werknemers en zelfstandigen samen - met 2,7% en komt uit op 11,2 miljoen, waarvan 8,8 miljoen werknemersbanen en 2,4 miljoen zelfstandigen. De banengroei van werknemers doet zich naar verwachting voor in alle regio's in Nederland. Opvallend is dat de grootste groei buiten de Randstad zit. De drie regio's met de grootste groei van het aantal werknemersbanen zijn Flevoland (3,7%), Midden-Brabant (3,5%) en Zuidoost-Brabant (3,2%).

Minste groei

De minste groei zit in Midden-Limburg (1,1%), Zuid Kennemerland en IJmond (0,9%) en Zuid-Limburg (0,7%). Ook in Zaanstreek/Waterland groeit de werkgelegenheid minder dan gemiddeld. Dit komt vooral door de relatief grote invloed van de industrie en de detailhandel. Twee sectoren die in de regio sterker zijn vertegenwoordigd.

UWV verwacht dat landelijk het aantal vacatures in 2022 nog toeneemt. In 2023 zorgt de afname van de economische groei naar verwachting voor minder vacatures. De krapte wordt hierdoor iets minder, maar blijft onverminderd aanwezig in de meeste beroepsgroepen. De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is veelal een structureel probleem en zal de komende jaren nog blijven bestaan.