Mike Bink maakte dit soort prachtige foto's die nu levensgroot op straat te zien zijn.
Mike Bink maakte dit soort prachtige foto's die nu levensgroot op straat te zien zijn. (Foto: Dirk Karten)

Zaanstad = industriestad om trots op te zijn

Uitgaan

ZAANSTAD – Dat we hier een industriecultuur hebben – en daar best trots op mogen zijn aldus de organisatie - wordt deze maand nog eens onderstreept tijdens IFIKZ. Onder deze naam wordt voor de achtste keer het Festival van de Zaanse Industriecultuur gehouden.

Voor wie zijn tong breekt over IFIKS; een creatieve geest bedacht de afkorting als verwijzing naar het Nederlandse ‘Ik fiks het’. In Zaanstad ‘fiksen’ zo’n 7500 mensen het werk in de Zaanse industrie. 

Onderdeel van het programma is de streekexpositie ‘Smaakmakers aan de Zaan. Fotograaf Mike Bink portretteerde de harde werkers in de Zaanse industrie. Zijn werk is nu gewoon op straat te zien in de vorm van prachtige twee bij twee meter grote afbeeldingen. Sarah Vermoolen zorgde voor pakkende tekst die een verklaring geven van wat de toeschouwer levensgroot ziet.

Wij werden zaterdag blij gemaakt door bijgaande foto die bij de brug tegenover het Zaantheater staat. De rest van de foto’s kom je tegen van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer aan toe. Tip: stop gewoon eens en kijk/lees waarom  de Zaanstreek ‘provisiekast’ van Nederland wordt genoemd vanwege de reeks landelijk (zelfs internationaal) bekende producten die we hier produceren.

Lees ook onderstaand artikel waarin het IFIKZ-maandprogramma nader wordt belicht.