Liegen over je kwaliteiten bij een sollicitatie is geen goed idee.
Liegen over je kwaliteiten bij een sollicitatie is geen goed idee. (Foto: aangeleverd)
Het Juridisch Loket

De liegende sollicitant

Algemeen

ZAANSTREEK - Marieke heeft gesolliciteerd naar haar droomfunctie van medisch specialist. Ze voldoet helaas niet aan de eisen die worden gesteld aan deze functie. Marieke is zelf verpleegkundige. Marieke wil de baan toch dolgraag hebben en besluit haar cv wat ‘op te leuken’. Marieke wordt uitgenodigd voor een aantal sollicitatiegesprekken en uiteindelijk krijgt ze de baan. In de praktijk blijkt Marieke niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen en haar werkgever denkt na over haar ontslag. Is een ontslag in zo’n situatie mogelijk?

Als sollicitant mag je niet liegen, hoe graag je de baan ook wilt. Het kan zelfs een reden zijn voor ontslag.  

Kortgeleden speelde een zaak die hierop lijkt in de rechtspraak. De werknemer in kwestie had gesolliciteerd naar de functie van psychotherapeut. Uiteindelijk werd hij zelfs aangenomen als directeur van het bedrijf. Na enkele maanden bleken zijn opleidingen, eerdere werkervaring en de vermeende BIG-registratie allemaal gebakken lucht. Hij had zijn hele cv bij elkaar verzonnen. 

Zijn werkgever heeft zijn arbeidscontract vernietigd wegens bedrog. Het gevolg van zo’n vernietiging is dat dit terugwerkende kracht heeft. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst nooit heeft bestaan en dat de leugenachtige werknemer het loon dat hij heeft ontvangen moest terugbetalen aan zijn oud-werkgever. 

Door te liegen over haar cv loopt Marieke eenzelfde risico. Voorkomen is beter dan genezen. Liegen tijdens je sollicitatie is misschien toch niet zo’n goed idee.

Heb je een vraag over solliciteren of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).