Coördinator Helma Geisink en bestuurslid Frits Boom van hospice Zaanstreek.
Coördinator Helma Geisink en bestuurslid Frits Boom van hospice Zaanstreek. (Foto: Sarah Vermoolen)

Tweede hospice zoekt veel vrijwilligers

ZAANDAM - "We gaan een tweede hospice openen in Zaandam-Peldersveld", aldus coördinator Helma Geisink van hospice Zaanstreek. 

"In Krommenie bestaat hospice De Schelp al veertien jaar. Dit is een bijna-thuis-huis voor mensen die hier hun laatste tijd doorbrengen. We hebben hier vier bedden. Veel mensen komen uit de regio. We hebben gemerkt dat er minder aanvragen zijn uit Zaandam. Maar er is wel vraag uit Zaandam voor een hospice. Daarom openen we volgend jaar in Peldersveld in een woonwijk een tweede locatie met vijf bedden."

Op allebei de locaties is er 24 uur per dag zorg aanwezig en vrijwilligers. "We sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen van onze gasten. Het is niet altijd mogelijk om thuis te sterven. Bij het hospice proberen we zoveel mogelijk een gevoel van bijna thuis te geven. Hoe iemand thuis had willen sterven, dat streven we na. De warmte en persoonlijke aandacht zijn heel belangrijk. Het is hier zo persoonlijk. Alles is gericht op de gast, dat maakt het heel uniek."

"Bij een hospice hoeven de naasten van onze gast geen mantelzorgtaken meer uit te oefenen. Dat doen de vrijwilligers. Zo is er weer veel ruimte voor echt contact en afscheid nemen in alle rust. In de Zaanstreek is het hospice De Schelp in Krommenie heel bekend bij zorgverleners. We worden veel gebeld. Er is geen drempel. Iedereen is bij ons welkom als er plaats is. Geld is geen reden om niet te komen."

"Voor het nieuwe hospice zijn we op zoek naar veel vrijwilligers en naar donateurs. Er zijn al heel veel organisaties die ons ter wille zijn en ons helpen met allerlei zaken. We hebben nog wel van alles nodig. Denk aan naambordjes bij de kamers, een bord buiten, een tafel, tuinmeubilair en een parasol. Alles waarmee de bewoners een laatste fijne tijd krijgen is welkom."

Zie ook www.dezaanseverhalen.nl.