De gymzaal aan de Saenredamstraat in Zaandam.
De gymzaal aan de Saenredamstraat in Zaandam. (Foto: aangeleverd)

Zaanstad heeft in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in verduurzaming

Algemeen

ZAANSTAD - Meer dan de helft van de gemeentelijke gebouwen voldoet inmiddels aan energielabel A voor overheidsgebouwen. In totaal heeft de gemeente in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van haar eigen vastgoed. 

Zo zijn zeven panden, gymzalen en de kazerne aan de Dorpstraat, voorzien van zonnepanelen. In totaal wekt 25% van de gemeentelijke gebouwen nu haar energie op via pv-panelen. 14 locaties zijn voorzien van spouwmuurisolatie en HR++ glas. In 24 panden zorgt automatisch gestuurde LED-verlichting ervoor dat er geen lampen branden als er niemand in het gebouw is.

CO2-besparing

In het Zaantheater zijn de leidingen na-geïsoleerd zodat er geen warmte ‘weglekt’. In Filmhuis De Fabriek is de ventilatie aangepast naar CO2-gestuurd zodat de ventilatie alleen aangaat als er bezoekers in de filmzaal zijn. Dit zijn enkele maatregelen die zijn uitgevoerd om CO2 te besparen.

Goede voorbeeld

Wethouders Annette Baerveldt (Duurzaamheid) en Hans Krieger (Grondzaken): “Investeren in duurzaamheid is hartstikke belangrijk. Uiterlijk in 2040 willen wij een klimaatneutrale stad zijn. Dat is een grote opgave voor onze inwoners en ondernemers. Maar ook voor de gemeente. Het college vindt het belangrijk dat we als Zaanstad het goede voorbeeld geven door onze eigen panden op een veilige en verantwoorde manier energiezuiniger maken. Dit is goed voor het klimaat en drukt ook onze energiekosten.”

Energie besparen

De gemeente doet dit door in alle panden het energieverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Denk aan isoleren, automatische bediening van de verlichting, het dichten van kieren en andere warmtelekken en het plaatsen van HR++ glas. De installaties worden zo zuinig mogelijk afgesteld. Daar waar mogelijk wordt geïnvesteerd in duurzame opwek via zonnepanelen en het aardgasvrij maken van panden, door een warmtepomp.

Energielabel A

De doelstelling van de gemeente is alle permanent beheerde gebouwen te laten voldoen aan energielabel A of hoger. Het gaat hierbij om circa 60 locaties. Met uitzondering van de brandweerkazernes. Deze hebben veelal een stallingsfunctie voor voertuigen met een wisselende bezetting. Daarom is de doelstelling voor de brandweerkazernes energielabel B. Inmiddels heeft ruim de helft van de permanent beheerde locaties het energielabel A of hoger.

Doel: klimaatneutraal

In 2026 zal 90% van de gestelde doelen zijn behaald. De komende jaren vindt er aanvullend onderzoek plaats naar verdere besparingsmogelijkheden bij complexere locaties zoals het Zaantheater en zwembad Zaangolf. Met als uiteindelijke doel in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

In de praktijk

Tijdens het reguliere onderhoud aan het dak en de gevel in 2021 is de gymzaal aan de Saenredamstraat 34 in Zaandam voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is het dakbeschot en het metselwerk na-geïsoleerd, enkelglas vervangen door HR++glas, warmtelekken gedicht en na-geïsoleerd en de ventilatie verbeterd. 

Ook heeft de gemeente beweging gestuurde LED-verlichting aangebracht en één van de twee gasgestookte ketels vervangen door een elektrische warmtepompboiler. Hierdoor is de CO2-uitstoot van deze gymzaal verlaagd met 55%.