Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Het zeilseizoen is begonnen

Algemeen

Waterrecreatievereniging Twiske begroette acht jongens en acht meisjes voor een theorieles over zeilen, een uurtje later gevolgd door de eerste praktijkles met de eenpersoons zeilbootjes, de Optimistenklasse, waarvan de club er zestien heeft. Best een heel avontuur als je nog nooit gezeild hebt en dan opeens helemaal zelfstandig je bootje over de (niet zo) woelige baren moet zien te loodsen.

OOSTZAAN - Het zeilseizoen is afgelopen zaterdag begonnen. Op de plas bij de Haven in het Twiske verschenen opeens zestien kleurrijke zeiltjes. 

De zon schijnt, de lucht is stralend blauw, het waait niet al te hard. Ideaal weer voor de zeilers-in-de-dop. Gezien de stralende gezichten hebben ze er zin in. Logisch, wat is er heerlijker dan zo moeiteloos over het kabbelende water te glijden? Het is nog even wat schutteren met de touwen; in zeilerstaal: met de schoten en het zeil moet worden gehesen. Ook dát is even een slag, maar als het gelukt is, stappen de kinderen in het schuitje op weg naar een sportieve toekomst, vol zeilplezier.

Of ze het leuk vinden? Er klinken links en rechts opmerkingen als ‘Gaaf, hé!!’, en ‘Flink vet!’. Eén meisje vindt het een goede zaak dat er niet zo hard gerend hoeft te worden als met voetballen. En een jongen roept dat hij dit goed wil leren. ‘Dit is zó mooi, man!’

Erg veel moeite lijken de zeilertjes niet te hebben, maar de coaches houden ze vanaf de wal en vanuit een meevarend motorbootje goed in de gaten en geven duidelijke instructies. De cursus omvat drie lessen van een ochtend. Een zwemdiploma A en B is verplicht, en er moeten zwemvesten gedragen worden. De club heeft ze te leen. De volgende cursus is pas weer volgend jaar. Informatie: https://www.wrvhettwiske.nl/