Melancholie en eenzaamheid gevangen in een beeld dat intrigeert. Dit is fotograferen versie '3.0'...
Melancholie en eenzaamheid gevangen in een beeld dat intrigeert. Dit is fotograferen versie '3.0'... (Foto: Simon Theewis)

Expositie Simon Theewis bij Zaansgroen

Uitgaan

ZAANDAM - Simon Theewis exposeert zijn foto’s op zaterdag 18, zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 juni bij Zaansgroen, een voormalige timmerfabriek in de Zeemanstraat 54.

Simon Theewis (1950) zette zijn eerste voetstappen in de kunstwereld als beeldend kunstenaar, grafisch werk, tekenen en schilderen, maar pakte geleidelijk aan de fotografie op. “Nog altijd vind ik een camera een hoogst wonderlijk ding. Met zo’n lichtgevoelig doosje knip je een moment uit de realiteit. Ik wil het moment duur geven. Standpunt, kadrering, materiaalkeuze en verwerking van het beeld kleuren die realiteit tot de uiteindelijke foto.” Theewis maakt zowel landschappen als stillevens. Daarbij valt op dat in de landschappen de mens, veelal, afwezig is. De beelden roepen een gevoel van melancholie en eenzaamheid op.

In de stillevens is de vergankelijkheid voelbaar. Theewis zoekt naar poëtische beelden. Taferelen worden opgebouwd, waarbij het toeval een grote rol speelt. Verdorde bladeren, uitgebloeide bloemen en een dood insect, soms verdwaald tussen lagen glas. In een spel van vorm, structuur en kleur kan een beeld soms bijna abstract worden.

De expositie is te zien van 13.00 tot 17.00 uur. Vrij entree.

In de stillevens is de vergankelijkheid voelbaar.