Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Mag de woningbouwvereniging zomaar de huur verhogen?

ZAANSTREEK - Samir werkt als productiemedewerker tegen het minimumloon. Hij woont sinds 2016 in een rijtjeswoning in Wormerveer. Samir huurt van een woningbouwvereniging en betaalt maandelijks 680,- euro . Hij heeft een brief gekregen waarin staat dat huurprijs  50,- euro hoger wordt per 1 juli 2022. Mag dit?

De verhuurder mag de huurprijs van een sociale huurwoning één keer in de twaalf maanden verhogen. Dit mag al in het eerste jaar van het contract. Daarna moet er twaalf maanden zitten tussen de huurverhogingen.
Vaak staat in het huurcontract de datum waarop de huur mag worden verhoogd. Meestal is dat 1 juli. Wacht de verhuurder langer dan twaalf maanden met verhogen? Dan mag de verhuurder de volgende huurverhoging toch voorstellen op de afgesproken verhogingsdatum. Ook al is dit binnen twaalf maanden.  Tot 1 juli 2022 ging de huurprijs van een sociale huurwoning niet omhoog door corona. Vanaf 1 juli 2022 mag de huur worden verhoogd met maximaal 2,3%, als de (kale) huurprijs maandelijks minimaal 300,- euro is. Is de (kale) huurprijs lager dan 300,- euro , dan is de verhoging maximaal 25,- euro. Voor huurders van een sociale huurwoning met een hoger inkomen kan de verhuurder meer verhogen.  

Samir verdient het minimumloon. Zijn (kale) huur mag met 15,64 euro worden verhoogd. De servicekosten kunnen wél worden verhoogd, mits de verhuurder meer kosten heeft gemaakt. Enkel voor de service die is afgesproken. 

Heb je een vraag over een huurprijsverhoging of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).

Afbeelding