Het voorzitterschap is in handen van Rob Konijn (links) en Peter Wieringa.
Het voorzitterschap is in handen van Rob Konijn (links) en Peter Wieringa. (Foto: Dirk Karten)

‘We voelen ons verplicht iets goeds neer te zetten’

Algemeen

ZAANSTREEK – “Het feit dat we altijd een maand later de Zaanse Ondernemersdag hielden, werkt nu in ons nadeel. Want ik hoor steeds terwijl we het Zaanse zakenevent dit jaar toch echt op dinsdag 4 oktober houden”, vertelt medevoorzitter Rob Konijn.

Dit jaar drastisch lagere entreeprijs

Iedere Zaanse ondernemer is welkom op dinsdag 4 oktober in het Zaantheater voor hét zakenevent van het jaar. Het bestuur ging vorig jaar met de hakken over de sloot met de Ondernemersdag want een dag later ging Nederland in lockdown vanwege corona. Om de voorspelde nieuwe coronagolf dit najaar - en eventuele maatregelen - voor te zijn, is de Zaanse Ondernemingsdag een maand naar voren geschoven. Dat betekent tegelijk een maand minder tijd om te organiseren.


Marcel van de Ven (bekend van tv-programma’s Ontvoerd en Hunted) vertelt hoe je zoekt voor je bedrijf én blij in huis houdt (Foto: Nico Kroon) en programma-maakster Lauren Verster die de presentatie voor haar rekening neemt. (Foto: Yshara Abdoel Gafoer)

Maand vroeger

“We hebben net vergaderd met de twaalf commissieleden”, licht Peter Wieringa toe. Hij staat dit jaar samen met Rob aan het roer als voorzitter. Het duo is zeer te spreken over hun team ‘enthousiaste, jonge gasten’. Als wij bij het kantoor van Zaannotarissen binnenstappen staan een aantal commissieleden nog druk te discussiëren op het parkeerterrein. “Ook al beginnen we in februari met de eerste vergadering, je merkt dat we toch een maand missen. Er moet nog wel het nodige gebeuren”, vertellen de voorzitters.

Kracht

De Zaanse Ondernemersdag wordt voor de 33e keer gehouden. Een succesformule. Wat is het geheim? “Onze kracht is dat het een event is voor én door ondernemers. Alle organisatoren zijn zelf ondernemer. We besteden het niet uit. Dat betekent tegelijk veel extra werk, maar dat hebben we er voor over. Het is namelijk heel leuk om te mogen organiseren. We brengen ook deze keer een interactief programma waarbij je van de eerste tot de laatste minuut in de watten wordt gelegd”, vult Rob aan.


Altijd volop lekkere hapjes.

Laagdrempelig

“We organiseren een dag voor alle Zaanse ondernemers. Van zzp’er tot multinational is welkom. We bieden een sterk programma aan. Met vaste onderdelen als infotainment, goede spreker, natuurlijk lekker eten en drinken en uiteraard volop mogelijkheden tot netwerken. Je merkt dat ondernemers na de corona snakken naar fysieke bijeenkomsten. Wij vullen die behoefte in”, stellen de bestuursleden wervend.

Niveau

Dat de Zaanse Ondernemersdag breed wordt gedragen en gewaardeerd blijkt wel uit voorgaande jaren. De grote zaal van het Zaantheater, de vaste locatie voor de zakenmeeting XXL, is steevast goed gevuld. Rob: “We voelen ons verplicht iets goeds neer te zetten. Naast ondernemers zie je veel vertegenwoordigers uit andere sectoren. Zoals de overheid, zorg en het onderwijs. Het feit dat het voltallige college act de préséance geeft, zegt ook wat over het niveau.”


De Zaanse Ondernemersdag wordt traditiegetrouw zeer goed bezocht.

Feeling houden

Ook al staat de 33e editie in de steigers, het bestuur blijft zichzelf steeds uitdagen. De bestuursleden staan open voor feedback om het event fijn te slijpen. Zo wordt er elk jaar feedback gevraagd aan de stakeholders: de Corner, De Maatschappij, de gemeente en overige sponsoren. Peter: “We doen dit om de afgelopen editie te evalueren, maar ook om input te krijgen voor de volgende editie. Op die manier proberen we feeling te houden met wat er leeft in ondernemend Zaanstreek”.

Lagere entreeprijs

Ander feedbackpunt dat naar voren kwam is de entreeprijs. Dit jaar is de toegangsprijs drastisch lager. “We stellen feedback altijd op prijs. Zo hebben we de opmerking over de hoogte van de entree ter harte genomen. Dit jaar betaal je slechts 59 euro (ex). Dit is mogelijk geworden doordat we meer partners aan ons hebben kunnen binden. Hulde dus voor de sponsorcommissie.”

Tickets zijn te koop via www.zaanseondernemersdag.nl


Peter Wieringa houdt zijn welkomstwoord op het grote podium van het Zaantheater.

Vinden, binden en boeien

Inspelend op het thema ‘Op jacht naar talent’ nemen presentatrice en programma-maakster Lauren Verster en voormalig (undercover) politieman, Marcel van de Ven (bekend van tv-programma’s Ontvoerd en Hunted) de bezoekers mee in hoe je zoekt naar mensen voor je bedrijf. Het duo leert je buiten de bekende paden te denken onder het motto ‘vinden, binden en boeien’. Want het is ook de truc als je eenmaal talent binnen hebt, ze te behouden.

Prijsuitreiking

Een vast programmaonderdeel is de Zaanse Ondernemingsprijs. Dit jaar zijn er weer drie prachtige Zaanse bedrijven genomineerd, de Floris Groep, KRK en TBP Bouw. “Zaanse parels. Wie wint is ook voor ons altijd een verrassing. Een onafhankelijke jury bezoekt de bedrijven en beslist wie er wint. Los daarvan heb je ook de PDZ/Trias Jeugdjuryprijs. Scholieren kijken met heel andere ogen dan volwassenen naar hoe succesvol een onderneming kan zijn”, aldus de bestuursleden.


En de winnaar is.... Verkiezing van de Zaanse Ondernemingsprijs is altijd een van de hoogtepunten. 

Voordat de bezoekers zich kunnen laven aan een smaakvolle dis en kunnen netwerken wacht er nog een verrassing op het podium. Het programma wordt afgesloten met een spetterend optreden van niemand minder dan zangeres Berget Lewis.

Achtergrond

De stichting Zaanse Ondernemersdag is op 6 februari 1989 opgericht op initiatief van de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, Vereniging Ondernemerskring Zaanstreek (OZ), Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) district Zaanstreek, Maatschappij voor Nijverheid en Handel (MNH) departement Zaanstreek, Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Zaanstreek en gemeente Zaanstad.

Altijd volop lekkere hapjes.
De bekendmaking wie vorige keer de Zaanse Ondernemingsprijs won.
Marcel van de Ven (bekend van tv-programma’s Ontvoerd en Hunted) vertelt hoe je zoekt voor je bedrijf én blij in huis houdt (Foto: Nico Kroon) en programma-maakster Lauren Verster die de presentatie voor haar rekening neemt. (Foto: Yshara Abdoel Gafoer)
De grote zaal van het Zaantheater is steevast het domein voor de bezoekers van de Zaanse Ondernemersdag.
Voorzitter Peter Wieringa in zijn openingswoord.