Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Keti Koti – de ketenen verbroken

ZAANSTAD - Aankomende zaterdag, op 1 juli, is het precies 159 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. In Zaanstad wordt Keti Koti herdacht en gevierd. En dat is enorm belangrijk.

Geen mens hoort eigendom te zijn van iemand anders, dat spreekt inmiddels voor zich. Toch dachten Nederlanders daar dik 250 jaar lang heel anders over. Vanaf begin 17de eeuw tot ver in de negentiende eeuw verscheepten we mensen als dieren om ze als slaaf te laten werken.

Soms zeggen mensen: we moeten niet achterom kijken.Kijk vooruit, kijk naar de toekomst, daar is waar het leven plaatsvindt. Maar die toekomst bestaat alleen maar door wat er in het verleden is gebeurd. Door wat er in het nú gebeurt.

Intolerantie, discriminatie en uitsluiting van ‘de ander’, geweld tegen andersdenkenden en andersgelovigen. Het is helaas geen geschiedenis, maar ook nu nog aan de orde van de dag. Soms vol in het zicht in de vorm van oorlog en geweld. Daar hebben we afgelopen maanden in Europa nog pijnlijke voorbeelden van gezien. Maar het is ook zichtbaar in hoe wij in Nederland met elkaar omgaan.

De manier waarop arbeidsmigranten vandaag de dag nog steeds worden uitgebuit is schrijnend. Ook hier in Zaanstad zijn daar helaas voorbeelden van. Landelijk is de toeslagenaffaire, waar de belastingdienst stelselmatig mensen met een andere achtergrond benadeelde, een doorn in het oog.

Keti Koti helpt ons te beseffen dat we het verleden dat we met elkaar delen ook nu nog doorwerkt. En dat we ook nu moeten blijven strijden tegen elke vorm van onvrijheid.

Alleen door ook naar de duistere kant van ons verleden, maar ook het heden, te kijken kunnen we lessen leren en werken aan een betere toekomst.

Een toekomst waar we allemaal gelijk zijn.

Jan Hamming,

burgemeester van Zaanstad