De Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende podiumpresentatie gaat naar Marlyn Coetsier.
De Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende podiumpresentatie gaat naar Marlyn Coetsier. (Foto: Kamerich & Budwilowitz)

Zaanse Marlyn Coetsier wint Zilveren Krekel

ZAANSTAD - De Zaanse theatermaker Marlyn Coetsier, artistiek leider van toneelgroep Winterberg heeft een Zilveren Krekel “meest indrukwekkende podiumprestatie” gewonnen voor haar rol en decorgebruik in de voorstelling De Stille Kletsmajoor.

Uit het Juryrapport: “Het is bijna te veel wat Marlyn Coetsier ons voorschotelt. Laag op laag bouwt ze haar verhaal op, verzorgd en zorgvuldig, soepel schakelend tussen personages en publiek. Altijd soeverein meester van de situatie.” 

Kracht van woorden

De Stille Kletsmajoor is een beeldende voorstelling voor iedereen vanaf 3 jaar, over de kracht van woorden In een vindingrijke wereld die is opgebouwd uit letters en woorden, met poppen waar je uren naar kunt turen.

Het verhaal

Flo woont in een land waar bijna niet gesproken wordt. In dit land moet je woorden kopen in een fabriek en héél voorzichtig inslikken. Pas dan kun je ze proeven en uitspreken. Mensen zijn dus zuinig op hun woorden. Flo is op zoek naar liefdevolle woorden, voor een heel bijzonder iemand. Zij is alle mooie woorden van de wereld. Maar die zijn kostbaar. Wat zeg je, als niet de juiste woorden hebt?
De voorstelling is geïnspireerd op het boek  “La grande fabrique de mots” geschreven door Agne's de Lestrade met illustraties van Valeria Docampo © Alice Editions, Brussels.

De Stille Kletsmajoor werd door de Theaterkrant (Sander Jansen) benoemd tot een visueel pareltje.

Het Team 

De Zaanse Marlyn Coetsier is artistiek Leider van toneelgroep Winterberg en zij maakten eerder succesvolle voorstellingen zoals De Grote Waarom Show en In de kelder staat een huis. Toneelgroep Winterberg is een eigenzinnig en gelauwerd theatergezelschap. Gevestigd in Broedplaats de Hellema in Zaandam. Ze maken energiek, inventief theater met objecten, animaties, installaties, video, poppen en acteurs. De voorstellingen zijn gebaseerd op zorgvuldig gekozen thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. 

Beeldtaal

Met de transparante speelstijl en humor spreken ze jong en oud publiek aan. De vorm ontstaat vanuit de inhoud; ze zoeken naar een krachtige beeldtaal die past bij het onderwerp van een voorstelling. Bij het ontwerpen van poppen en objecten is dat het uitgangspunt, waarbij ze een breed scala aan huis-, tuin- en keukenmaterialen inzetten. Vorm en materialen nodigen het jonge publiek uit om daarna thuis hun eigen fantasie te volgen.

Afbeelding