Harpiste en historica Gonda Kaai houdt een crowdfundingsactie om de voorstelling Pinkster3Vuur te houden.
Harpiste en historica Gonda Kaai houdt een crowdfundingsactie om de voorstelling Pinkster3Vuur te houden. (Foto: aangeleverd)

Harpiste en historica houdt crowndfundingsactie Pinkster3Vuur

Algemeen

ZAANSTREEK - Harpiste en historica Gonda Kaai houdt een crowdfundingsactie om de voorstelling Pinkster3Vuur te houden. Haar doel is op de Zaanse derde Pinksterdag in de Oostzijderkerk een historische voorstelling te houden op een historische plaats.

Pinkster3Vuur moet een Zaanse voorstelling worden over de Zaanse Pinksterdrie op de Zaanse derde Pinksterdag in de oudste Zaanse kerk: de Oostzijderkerk. Via crowdfunding op www.voordekunst.nl/projecten/13581-pinkster3vuur-in-de-oostzijderkerk - hoopt Gonda geld bijeen te krijgen voor deze voorstelling. 

Historie

Gonda Kaai: “Achter de klankkast van de harp zat ik als jong meisje vroeger het allerliefst. Verstopt. Op het podium. Voor het publiek. Daarover heeft mijn harpjuf toen een sprookje geschreven. Dat een meisje op een dag vergat waar ze was en dat ze toen zo mooi en ontroerend op haar harp speelde, dat mensen daardoor tranen van geluk in hun ogen kregen.”

Sprookje

Nog verstop ik me wel eens, maar nu in en achter en voor en onder boeken over verre landen en vroeger tijden. En dan schrijf ik de tekst van een historische vertelling. Altijd over een vrouw met een harp, zoek ik muziek uit, tover ik vintage-kleding om tot mooie kostuums en maak een magisch decor van oude dingen. En elke keer als ik dan een voorstelling voor kinderen en grote mensen speel, dan wordt het sprookje van mijn harpjuf werkelijkheid.” Die harpjuf van toen is Gertru Pasveer.

Vertelvoorstellingen

Na de eindexamen heeft Gonda Kaai nog twee jaar harp gestudeerd bij Alexander Bonnet aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarna is ze geschiedenis gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en afgestudeerd in de Niet-Westerse Geschiedenis. Recent is ze in de leer geweest voor het vertellen van verhalen aan kinderen en volwassenen bij verhalenverteller Giovanni Masetti. “En zo werd ik harpiste én historica.”