Ook mosterdmolen De Huisman doet mee aan de Nationale Molendag.
Ook mosterdmolen De Huisman doet mee aan de Nationale Molendag. (Foto: Dirk Karten)

Draaien maar! Komend weekend Nationale Molendag

Algemeen

ZAANSTREEK - De Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland, wordt op 14 en 15 mei gehouden.

Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. De organisatie is in handen van de Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland, en het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

Op Nationale Molendag zijn meerdere molens van De Zaansche Molen extra voor publiek geopend. Dit jaar zijn open molen De Ooievaar op het terrein van Duyvis, oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan en meelmolen De Koker in Wormer. In Westzaan zijn dit pelmolen Het Prinsenhof, papiermolen De Schoolmeester met een demonstratie papierscheppen en De Jonge Dirk. Bij alle molens staan de molenaars klaar om uitleg te geven over ‘hun’ molen.

Toegang en informatie

De molens in Westzaan zijn bereikbaar middels een bootverbinding, vertrekkende bij De Schoolmeester. Parkeren gratis.

Molen De Ooievaar is alleen toegankelijk na aanmelding. De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden via info@zaanschemolen.nl, of 075-6288968. Uitgebreide informatie over tijden, prijzen en activiteiten staat op de website www.zaanschemolen.nl/nieuws

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is ligt er een leuke cadeautje klaar. 

Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden

Overzicht 

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante  grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. 

Eigen verhaal

Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten.

Ook online

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van €450 kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor Junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt een molenarrangement verloot.