In alle gebouwen van de gemeente Amsterdam is de temperatuur verlaagd naar 18 graden.
In alle gebouwen van de gemeente Amsterdam is de temperatuur verlaagd naar 18 graden. (Foto: Pixabay)

Gemeente gaat een graadje lager

Algemeen

Als we het energieverbruik snel willen verminderen, is de gebouwde omgeving de beste plek om te beginnen. Door de basistemperatuur van de panden is daarom verlaagd tot 18 graden. Daarmee verbruikt de gemeente 15 procent minder gas. Overigens hoeven de medewerkers van de gemeente Amsterdam niet in de kou te zitten. De thermostaat in een werkkamer kan wel hoger gezet. In panden waar dit niet mogelijk is, gaat de temperatuur met 1 graad omlaag. De temperatuur van het Stadsarchief, de GGD-locaties en Ouder en Kind Teams blijft hetzelfde.

AMSTERDAM - Ook Amsterdam doet de verwarming van de gebouwen lager, en wel 3 graden. Nederland is afhankelijk van Russisch gas en de energieprijzen vragen om drastische maatregelen. ‘Met een draai aan de knop kan iedereen op korte termijn energie besparen in de stad’, zo vindt de gemeente en geeft zelf het goede voorbeeld.

Bespaard

De ambitie in Europa is om 100 miljard kubieke meter gas te besparen. Als heel Europa naar 18 graden zou gaan, kan er 10 miljard kubieke meter gas worden bespaard. Een flinke stap in de goede richting. En eenvoudig te realiseren.

De gemeente en de Amsterdamse bedrijven, ondernemers en organisaties treffen ook verschillende maatregelen. Zo wordt het aantal energiecoaches uitgebreid en initiatieven versterkt, zoals de FIXbrigade. Lichten in bedrijfspanden uit als kantoren leeg zijn. De gemeentelijk directeuren Zuidas en Green Business Club gaan zich inzetten om dit zo snel mogelijk in te voeren. Gebruikmaken van verenigingen en stichtingen in de stad om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De verplichting om energie te besparen uit de wet milieubeheer strikter naleven en handhaven.

En thuis kan de verwarming ook een graadje lager. Daarnaast zijn er nog allerlei andere tips en tricks om energie te besparen. Een overzicht met veel haalbare en praktische aanpassingen in en om het  huis is te vinden op tegengas.nu.