De kleurrijke beschildering van tegels, plantenbakken en banken is van bovenaf helemaal mooi om te zien.
De kleurrijke beschildering van tegels, plantenbakken en banken is van bovenaf helemaal mooi om te zien. (Foto: gemeente Amsterdam)

Kunstwerk ‘Surround Sound’ kleurt Plein ’40-‘45

Algemeen

NIEUW-WEST - Het kunstwerk ‘Surround Sound’ kleurt sinds vandaag Plein ’40-‘45. Het kunstwerk is een kleurrijke beschildering van tegels, plantenbakken en banken op het plein. ‘Surround Sound’ is gemaakt door de kunstenaar Kenor in samenwerking met Stichting Street Art Museum Amsterdam (SAMA) en tot stand gekomen dankzij Bloomberg Philantrophies, het AFK en de gemeente Amsterdam.

Surround Sound is onderdeel van het Asphalt Art Initiative van Bloomberg Philantrophies, waarmee de stichting versteende plekken in inmiddels meer dan 40 steden door kunstprojecten opsiert. Amsterdam is een van de eerste steden in Europa waar Asphalt Art voet aan de grond krijgt. Voor dit kunstwerk zijn de lokale Stichting Street Art Museum Amsterdam (SAMA) en de Spaanse kunstenaar Kenor uitgekozen, deels omdat zij mensen uit de buurt betrekken bij hun werk.

Meer kleur en licht

Uit onderzoek onder gebruikers van Plein ’40-’45 is gebleken dat de wens bestond om meer kleur en licht op het plein te hebben. Surround Sound wil aan deze wens voldoen. SAMA en de kunstenaar Kenor hebben zich voor het ontwerp en de kleurkeuze laten inspireren door de Verfdoos gebouwen vlakbij het plein. Samen met de buurt is gekeken welke delen van het plein zouden worden beschilderd en ook konden mensen meehelpen met het schilderen zelf. Surround Sound blijft in ieder geval zichtbaar tot de herinrichting van Plein ’40-’45, naar verwachting in 2025.

Laagdrempelig

“Door de nabijheid en de toegankelijkheid is kunst in de openbare ruimte de meest laagdrempelige vorm van kunst in de stad. Wat je achtergrond ook is, hoe oud je ook bent, hoe groot je portemonnee is en waar je ook woont: iedereen kan ervan genieten. Ik hoop dat dit het begin is van meer samenwerkingen in Amsterdam die onze stad mooier maken met kunst”, laat wethouder Touria Meliani  van Kunst en Cultuurweten.

Drukste markt 

Volgens stadsdeelbestuurder Ronald Mauer past dit kunstwerk bij de traditie die Nieuw-West heeft met aansprekende kunst in de openbare ruimte. “Plein ‘40-‘45, het populaire plein met de drukste markt en het tweede herdenkingsplein van de stad, verdient een mooi kunstwerk. Het plein was al bijzonder door het nationaal carillon, en een aansprekend kunstwerk als Surround Sound past daar perfect bij”, volgens hem.