Nieuw-West heeft een rechtswinkel

NIEUW-WEST - Bewoners van de Aker, Sloten en Nieuw-Sloten stemden onder andere voor een nieuwe rechtswinkel. In de rechtswinkel helpen rechtenstudenten bewoners uit Nieuw-West gratis met hun juridische problemen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over wonen, werken, kopen of huren. Maar ook over besluiten van de gemeente. De rechtswinkel doet geen straf- of belastingzaken.

Yucel Kaya is advocaat bij Spuistraat 10 Advocaten en samen met Fatih Öksüz en Hasan Koç een van de indieners van het plan voor een rechtswinkel. 

"Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het recht. Als je problemen hebt, of ergens niet uitkomt, is het belangrijk dat er hulp beschikbaar is. Niet iedereen heeft geld voor een advocaat. Een rechtswinkel helpt gratis en is laagdrempelig. Er zijn in Amsterdam alleen te weinig rechtswinkels, en er is er helemaal geen in het grote Nieuw-West. Toen ik zelf in mijn studententijd rechtswinkelier was, zag ik hoe druk het was. Mensen stonden soms al een half uur van tevoren in de rij en nog moesten we mensen teleurstellen", vertelt hij.

“We liepen al langer met de plannen voor een rechtswinkel rond. De flyer over de buurtbudgetten heeft ons over de streep getrokken. Daarin stond dat mensen konden stemmen op plannen. We dienden een plan in, ook om te zien of mensen wel een rechtswinkel wilden. Als ze op het plan zouden stemmen, wisten we meteen dat de behoefte bestond.”

Kaya en zijn collega's zijn inmiddels druk bezig met het werven van studenten voor de rechtswinkel. Ze willen hierbij samenwerken met de Vrije Universiteit. Er wordt gezocht naar locaties in het stadsdeel voor de spreekuren.