De Sloterbrug over de Ringvaart tussen Badhoevedorp en Sloten.
De Sloterbrug over de Ringvaart tussen Badhoevedorp en Sloten. (Foto: René Kater)

Nieuwe Sloterbrug18 miljoen duurder

Algemeen

NIEUW-WEST - De bouw van een nieuwe Sloterburg valt duurder uit. Waren de kosten in 2018 nog geraamd op 11.3 miljoen euro, de nieuwe kostenraming laat een extra investering van 17,9 miljoen euro zien en komt nu uit op 29,2 miljoen euro. Een financieel gat dat voor zowel voor Amsterdam als voor Haarlemmermeer op dit moment niet is te dichten. Vandaar dat er is besloten om het project opnieuw te overwegen en op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. 

De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer willen de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Sloterbrug verbeteren door het bouwen van een nieuwe Sloterbrug. Nadat het plan in 2018 vertraging opliep, vond in 2021 een herstart plaats. 

Doorstroming

Nu het financiƫle gat zo groot is en er naar alternatieven wordt gekeken blijft de verkeersveiligheid prioriteit houden. Het verbeteren van de doorstroming voor het autoverkeer wordt een minder hard uitgangspunt. Ook wordt onderzocht of de bestaande brug langer mee kan dan de tien jaar waar nu van uit wordt gegaan.

Het onderzoek duurt naar verwachting zes tot negen maanden. De nieuwe vertraging is vervelend, vooral voor bewoners en ondernemers uit de directe omgeving van de brug die langer in onzekerheid blijven. Zij worden betrokken bij de keuze voor een alternatief.