De jury luistert naar Abdullah.
De jury luistert naar Abdullah. (Foto: Brandeisfotografie)

Voorleeswedstrijd Read2Me: minivakanties op het Mundus College

Algemeen

NIEUW-WEST - Wie van de dertien brugklassers is de allerbeste voorlezer van het Mundus College in Slotermeer? Die moeilijke keuze werd aan de jury van de jaarlijkse voorleeswedstrijd Read2Me overgelaten. In twee finalerondes lazen vorige week donderdag leerlingen uit het eerste jaar voor uit tal van mooie boeken. Onderwijswethouder Marjolein Moorman glunderde bij zoveel leesplezier.

Shirley Brandeis 

Voorlezen kan best eng zijn. Zeker voor zo’n grote groep. Mundus-mediathecaris Elke Spaanderman zei het nog eens tegen de eerstejaars die zich in de aula hadden verzameld om hun klasgenoten aan te moedigen. “En toch gaan ze daar staan! Knap, hoor!” De jury knikte hevig instemmend. Na een eerste juryronde schoof de Westerpost samen met onderwijswethouder Marjolein Moorman, schrijver Rineke van Dalen en Mundus-directeur Dyane Brummelhuis aan om het complimenteuze oordeel te vellen over de volgende groep voorlezers. Kritisch waar nodig, maar vooral lettend op wat enorm goed gaat. De onderwijswethouder sprak van cadeautjes en minivakanties. “Lezen is heerlijk!” zei Moorman tegen de leerlingen, memorerend aan de dikke boeken die ze in haar jeugd las. Want: “een boek brengt je in een fantasiewereld. Een boek geeft je een minivakantie in je hoofd. Door voor te lezen uit een boek dat jij mooi vindt, geef je een cadeautje aan de ander.” Hoe leuk is dat, knikte ze naar de brugklassers, die vooral bezig waren met de spanning van de wedstrijd zelf.

Passievol

De eerste ronde leverde al een beste voorlezer op. Nu waren er nog zes leerlingen die om deze eer hun beste voorleesstem, voorleeshouding en leukste boek toonden. Wie wilde kon een klasgenoot voor de morele support naast zich op het podium meenemen. Mimiek, tempo, uitspraak, oogcontact, verstaanbaarheid, houding, klemtonen en vooral leesplezier. De jury lette op dit totale plaatje en moest vanwege het hoge niveau van de deelnemers tot op de detail in overleg met elkaar. Niet één deed echt onder voor de ander, maar (cliché) er kan er maar één de winnaar zijn. Na per lezer een lijst van complimenten te hebben opgesteld (”Je stond er echt, je las heel passievol, je had veel plezier in het voorlezen”) werd besloten dat Abdullah door mag naar de volgende ronde in deze landelijke voorleeswedstrijd. Een speciale vermelding was er voor Yciaro, die als allerbeste uit de eerste ronde kwam en Abigail, die niet alleen prachtig voorlas, maar ook nog uit een zelfgeschreven boek. “Het is een voorleeswedstrijd, maar dit maakte haar bijdrage wel enorm bijzonder,” zei wethouder Moorman namens de jury.

Conclusie: elke voorlezer was echt kneitergoed, durfde het aan na een toch nog wat wiebelig schooljaar (vanwege de pandemie en dus schooluitval of quarantaine) mee te doen aan Read2Me en had de aanwezigen een heerlijke minivakantie gegeven op een stormachtige dag. 

Read2me

Door heel Nederland organiseren bibliotheken in samenwerking met het voortgezet onderwijs de voorleeswedstrijd Read2Me. Doel is het leesplezier te vergroten en het lezen van boeken aan te moedigen. De beste voorlezers van stad en provincie zullen uiteindelijk in een landelijke finale strijden om de eerste plaats. Wie dat behaalt, kan dus echt supergoed voorlezen.