De campagne is begonnen.
De campagne is begonnen. (Foto: aangeleverd)

Windalarm trapt campagne af

AMSTERDAM - Actiegroep Windalarm  voert in in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart campagne. Windalarm is teleurgesteld dat de plannen voor 17 windturbines binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen nog steeds niet bijgesteld zijn en gaat vol voor een nieuw stadsbestuur.

Oprichter Naut Kusters van Windalarm kijkt terug op een veelbewogen collegeperiode: “Toen wij in oktober 2020 hoorden van de plannen, zijn we direct begonnen met onderzoek naar het nut en noodzaak ervan. Dat bleek niet mals: 10 procent van de omwonenden zal ernstige hinder ervaren, de natuur zal schade oplopen, en dat voor een schamele bijdrage van 1 procent  tot 2 procent  aan de Amsterdamse energieconsumptie.”

“Er zitten gewoon te veel nadelen aan windturbines bij woonwijken en er zijn voldoende alternatieven om de doelen te halen, ook een organisatie als Urgenda erkent dat inmiddels. Wij probeerden daarom in gesprek te komen met het stadsbestuur, en we zijn ook al snel met goedkopere alternatieven gekomen. Binnen de stad, met extra grootschalige zon-op-dak, en buiten de stad, met windparken op zee. Maar het stadsbestuur van GroenLinks, PvdA en D66 wilde niet luisteren, met uitzondering van de SP. Een door de gehele raad aangenomen motie om de feiten rondom nut en noodzaak samen te onderzoeken is door het college gewoon niet uitgevoerd.”

“We hebben begin 2021 demonstraties georganiseerd door de hele stad, maar ook die hebben niet geleid tot een inhoudelijk gesprek over nut en noodzaak. Dat is steeds maar uitgesteld, tot de ‘re?ectiefase’ die de gemeente deze herfst en winter had ingesteld. Ook daar was het weer eenrichtingsverkeer, waarop 41 bewoners en organisaties op 26 januari uit het overleg zijn gestapt.”

“Met redelijke argumenten en dialoog zijn we nergens gekomen. De enige manier om af te komen dit onzalige plan is via de stembus. Onze windmolen stemwijzer laat zijn dat alle partijen behalve GroenLinks, D66 en de PvdA vinden dat windmolens niet bij woonwijken in Amsterdamse natuurgebieden thuishoren. Links en rechts kunnen mensen op alternatieve partijen kiezen. Wij hopen dan ook dat de huidige coalitie haar meerderheid verliest, en dat daardoor ruimte komt voor een meer rationeel duurzaamheidsbeleid. Wij zullen onze standpunten naar voren brengen met acties, advertenties, billboards, en met een huis-aan-huis campagne.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding