Reina van Zwoll (midden) op kunstenaarscomplex stichting Nieuwenmeer.
Reina van Zwoll (midden) op kunstenaarscomplex stichting Nieuwenmeer. (Foto: aangeleverd)

7 vragen aan: Reina van Zwoll (De Groenen Basis Piraten)

NIEUW-WEST - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Amsterdam Nieuw-West, voelen we wekelijks enkele lijsstrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Reina van Zwoll (De Groenen Basis Piraten).

Vertel eens iets over jezelf: naam, leeftijd, waar woon je en met wie? En wat betekent Haarlemmermeer, specifiek Nieuw-West voor jou?

Ik woon en werk op kunstenaarscomplex stichting “Nieuwenmeer” gelegen op een landtong in het Nieuwe meer in Nieuw-West. We hebben hier kunst en bedrijven, wij bedruipen op de meest democratische wijze (alles wordt gezamenlijk beslist en besloten), helemaal zelfstandig dit prachtige complex. Onze gemeenschap “Nieuwenmeer” is een prachtig voorbeeld van hoe democratie hoort te zijn en dus KAN zijn. Ik wil dit systeem met behulp van burgerberaden toepassen in stadsdeel en gemeente.
Ik woon hier in een huisje, met daaraan de galerie On the Edge, met in- en uitvliegende kinderen en een bruisende kunstenaars- en bedrijvengemeenschap om mij heen.
Zodra de lente begint worden hier weer allerlei festiviteiten gehouden, op het gebied van kunst en cultuur. Dit zijn feestelijke dagen, met muziek, eten, kunst en theater, er valt van alles te zien en beleven."

Waar ligt, naast in de politiek, nog meer je passie (heb je een mooie hobby bijvoorbeeld)?

"Mijn passie, leven en werk is kunst, ik schilder en ben eigenaar van galerie On the Edge. Hier en in galeries in de stad, organiseer ik (hopelijk na 2 jaar binnenkort weer) exposities. Ik vind het geweldig, om verschillende kunstenaars en verschillend publiek samen te brengen en zo samen kunst op een vooral, feestelijke manier te kunnen beleven."
Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?

"Ik kan op mijn handen lopen."

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?

"Een onvoorwaardelijk 'leefbaar' basisinkomen voor 'iedereen'! Geen Amsterdammer, vaak ook gezinnen met kinderen, hoeft meer onder de armoedegrens te leven, in ellenlange rijen bij de voedselbank te staan, of dakloos te zijn ten gevolge van armoede. Het is schandalig. In een rijk en welvarend land als Nederland mag dit niet mogelijk zijn! Het invoeren van een Burgerberaad. De laatste Jaren is de betrokkenheid en het vertrouwen van de burger in de politiek enorm afgenomen. Begrijpelijk, er is ook een enorme kloof ontstaan tussen burger en politiek. Door het invoeren van Burgerberaden wordt macht niet bevochten maar gedeeld. Een burgerberaad bestaat uit een aantal gelote burgers uit verschillende lagen van de bevolking die de gehele regeerperiode mee beslissen over onderwerpen die er echt toedoen. In steden waar dit al van toepassing is, zijn de resultaten enorm positief. In de zorg, op maatschappelijk gebied, scholing, veiligheid, armoede, criminaliteit, saamhorigheid enzovoort. worden enorme sprongen voorwaarts gemaakt."

Wat wordt de grootste uitdaging van dit stadsdeel?

"Vertrouwen in de politiek en elkaar versterken, samen kunnen wij een maatschappij creëren waarin mensen zich veilig, gehoord, welvarend en bovenal gezien voelen. Ook meer wijk- en jongerencentra, de wijkagent weer terug in de wijk, die de jongens en meiden in de buurt kent en een vertrouwenspersoon voor hun is, die problemen signaleert en zo escalatie voorkomt. Waarin Amsterdamse ondernemers voorrang op de markt krijgen boven multinationals. Waarin initiatieven op ondernemerschap, nieuwe vormen van samenwonen, van onderaf gesteund worden. Een stad waarin mensen zich kunnen ontplooien, een stadsdeel dat creatief en bruisend is met tevreden bewoners."
Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

"Lijst 15 is een lijst samengesteld uit drie partijen, De Groenen, De Basisinkomenpartij en de Piratenpartij, oftewel: De Groenen Basis Piraten. Bij elkaar zijn wij het beste van drie partijen. Ik word helemaal blij wanneer ik ons programma lees, het is een sociaal, optimistisch, realistisch, groen, initiatieven van burgers ondersteunend, stadsverbeterend programma, waarin de burger op elk niveau vooruit gaat, waarin de burger meebeslist, dus gezien en vooral gehoord wordt!"


Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

"Wij met De Groenen Basis Piraten onze zetels in gemeenteraad en stadsdeel hebben gebruikt om de gemeente meer open te stellen voor de inbreng van bewoners om van Amsterdam een groenere en socialere stad te maken."