Ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire krijgen hulp van de gemeente Haarlemmermeer.
Ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire krijgen hulp van de gemeente Haarlemmermeer. (Foto: Pixabay)

Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

HAARLEMMERMEER - Op 1 januari van dit jaar waren door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de belastingdienst in totaal 417 gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de gemeente Haarlemmermmeer aangemeld. Deze ouders zijn er door de UHT op geattendeerd dat ze gebruik kunnen maken van aanvullende hulp van hun gemeente. 

Het is aan de ouders zelf om van die hulp gebruik te maken. Inmiddels hebben 165 gedupeerden zich met hun hulpvraag bij gemeente Haarlemmermeer gemeld.

Veel leed

Duizenden ouders in Nederland zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De toeslagenaffaire heeft voor veel leed gezorgd onder een grote groep ouders die zich door de belastingdienst gecriminaliseerd voelen omdat ze, ten onrechte, zijn bestempeld als fraudeur. Hierdoor liepen zij enorme schulden op wat weer tot veel andere problemen heeft geleid. Gedupeerden raakten onder andere hun huis of baan kwijt, kinderen werden uit huis geplaatst en huwelijken sneuvelden.

Inmiddels hebben 165 inwoners gereageerd op de brief

Alle 417 gedupeerde ouders in Haarlemmermeer is per brief hulp aangeboden op het gebied van wonen, financiën, gezondheid, werk en gezinssituatie. Inmiddels hebben 165 inwoners gereageerd op deze brief. Met 158 inwoners hebben inmiddels (intake)gesprekken plaatsgevonden waarna de hulpvragen in behandeling zijn genomen. 

Het betreft voornamelijk schuldhulpvragen maar de gemeente helpt mensen ook met bijzondere bijstand of tegemoetkomingen voor bijvoorbeeld school- of sportactiviteiten van de kinderen. Voor ouders die, vanwege hun te hoge inkomen, niet in aanmerking komen voor bestaande voorzieningen is de gangbare inkomens- en vermogenstoets losgelaten.

De gesprekken die de medewerkers met de gedupeerden voeren zijn intensief en duren, samen met de daaropvolgende afhandeling, gemiddeld vier uur. Luisteren naar de ervaringen en verhalen van deze ouders is een belangrijk onderdeel van de gesprekken. Door alles wat ze hebben meegemaakt zijn veel gedupeerde ouders alle vertrouwen in de overheid verloren. Daarom is het lastig om gedupeerde ouders zo ver te krijgen zich bij hun gemeente te melden met hun hulpvraag.

Leen en onrecht 

Wethouder Johan Rip is, als verantwoordelijk wethouder, bij meerdere gedupeerden in de gemeente langs geweest: "Ik heb aan de keukentafels ontzettend veel leed en onrecht gehoord dus ik snap wel dat deze ouders geen vertrouwen meer hebben. We doen als gemeente wat we kunnen, maar het feit dat de hersteloperatie vanuit de rijksoverheid tot nu toe niet vlekkeloos verloopt is voor deze mensen zeer frustrerend.”

De gemeente kan hulp bieden maar dan moet men zich wel melden

Hij vervolgt: "Voor veel gedupeerden is de financiële compensatie van 30.000 euro niet voldoende om hun problemen op te lossen. Er is meer nodig. Niet alleen een luisterend oor maar ook praktische hulp om de boel weer op de rails te krijgen. Daarin kan de gemeente hulp bieden maar dan moet men zich wel melden. Ik roep daarom alle mensen die een brief ons hebben gehad en zich nog niet hebben gemeld op om dat alsnog te doen.”