Afdelingsvoorzitter Leo Mesman reikte zaterdag 5 maart het Groene Lintje uit aan de Wickevoorter Stadsboeren, bij prachtig weer, en onder applaus van aanwezige vrijwilligers en bewoners.
Afdelingsvoorzitter Leo Mesman reikte zaterdag 5 maart het Groene Lintje uit aan de Wickevoorter Stadsboeren, bij prachtig weer, en onder applaus van aanwezige vrijwilligers en bewoners. (Foto: aangeleverd)

Tiende Groene Lintjes in historie uitgereikt

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Voor de tiende keer in de geschiedenis zijn begin maart in Haarlemmermeer de Groene Lintjes weer uitgereikt. De eer viel dit jaar te beurt aan ‘kritisch koor’ Morrend Volk, De Wickevoorter Stadsboeren, de Buurt Cleanup Nieuw-Vennep en de Energiebank Haarlemmermeer.

Groene Lintjes worden inmiddels in vele gemeenten uitgereikt, het begint een ware traditie te worden

De Groene Lintjes zijn een jaarlijkse prijs, waarbij de lokale afdeling van GroenLinks steeds een bedrijf, een maatschappelijke organisatie, en/of individuele inwoners beloont die op een of andere manier hebben laten zien zich in te zetten voor een schone, groene toekomst en een duurzame samenleving.

Uitgereikt

De Groene Lintjes worden inmiddels in vele gemeenten uitgereikt. Het begint een ware traditie te worden, al is de uitreiking door corona de afgelopen jaren helaas niet doorgegaan. Dit jaar kon de uitreiking gelukkig wel doorgaan, en is Nationale Complimentendag op 1 maart uitgekozen om diverse mensen in het zonnetje te zetten.

Vanwege de ‘achterstand’ die de laatste jaren was opgelopen, had de organisatie zelfs besloten een extra lintje uit te reiken, en wel aan ‘Maatschappijkritisch Koor’ Morrend Volk, bekend van de ‘kritische noot’. Ooit ontstaan als 1-meikoor zet dit koor zich immers al jarenlang in voor ‘milieu met een lach’, via een altijd strijdvaardig repertoire.

Voorbeeld

en andere onderscheiding was er voor De Wickevoorter Stadsboeren, de 3 hectare grote stadsboerderij aan de rand van de splinternieuwe woonwijk Wickevoort in Cruquius met 100 soorten groente, fruit en kruiden, 150 Noord-Hollandse Blauwe kippen en 4 Bentheimer varkens. 

Een goed voorbeeld van natuur en verbouwen van voedsel en veeteelt dichterbij mensen brengen, aldus de jury

Een goed voorbeeld van natuur en verbouwen van voedsel en veeteelt dichterbij mensen brengen, aldus de jury. En dan niet alleen vanwege de zelfoogsttuin als vorm van ‘gemeenschapslandbouw’, maar ook vanwege het ‘wagenpark’ met ongeveer 10 fietsen en bakfietsen als goed voorbeeld van milieuvriendelijk vervoer, en vanwege de activiteiten zoals schoolklassen, verjaardagsfeestjes en rondleidingen voor zowel kinderen als ouderen.

Nominatie

Ook de sinds 2018 in de gemeente actieve Energiebank Haarlemmermeer werd met een van de Groene Lintjes verblijd. Als reden voor de nominatie werd gegeven: “Omdat zij mensen in armoede helpen met het bezuinigen op energiegebruik. Groen en solidair”. De jury sloot zich daarbij aan, onder meer verwijzend naar een bericht in HCNieuws, waarin dit initiatief de kop kreeg: Vol gas ten strijde tegen pijnlijke energiearmoede.

En zo komen we bij de laatste van de Groene Lintjes van dit jaar, een eer die te beurt viel aan de Buurt Cleanup in Nieuw-Vennep, een groep inwoners die op regelmatige tijden het dorp schoonhouden en afval verwijderen. Zo heeft de groep ook dit jaar weer zeven zaterdagen gepland om telkens een deel van Nieuw-Vennep aan te pakken. Ook doen ze mee aan de Landelijke Opschoondag in maart en de World Cleanup Day in september.

‘Duurzaamheid lijkt voor sommige mensen misschien vanzelfsprekend’, zei GroenLinks-afdelingsvoorzitter Leo Mesman bij de uitreiking. ‘Maar wij vinden dat het best eens wat meer aandacht en waardering mag hebben. Dat is de reden waarom we deze Groene Lintjes uitdelen. Om mensen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. En dat het gezien wordt wat ze doen.’