Marcia: "Vanaf dag één draaide ik volop mee en dat was voor mij als theoreticus even schakelen."
Marcia: "Vanaf dag één draaide ik volop mee en dat was voor mij als theoreticus even schakelen." (Foto: Aangeleverd)

'Vol passie ben ik de zorg ingestapt en die passie heeft me niet meer verlaten'

In mei 2019 startte de 41-jarige Marcia Slot de opleiding ‘zij-instromer in de zorg’. Inmiddels draait ze bij Kennemerhart mee als gediplomeerd wijkverzorgende IG met wijkteam De Duinrand. Marcia voelt zich er als een vis in de Zandvoortse zee en heeft nog geen moment spijt gehad van haar overstap.

'Ik voel me hier thuis'

Marcia: "Omdat ik het van jongs af aan al leuk vind met ouderen om te gaan zeiden mijn zusjes wel eens voor de grap ‘Marcia, je moet een oudere in huis nemen, daar word je blij van!’ Tijdens en ook na mijn HBO-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening had ik met plezier een bijbaan als voedingsassistent. Hier ontstond mijn liefde voor de ouderenzorg. Daarom ging ik op zoek naar een professionele overstap naar de ouderenzorg."

"De welzijnskant leek me het leukst. Het simpelweg blij maken van ouderen. Hun geluk vind ik ontzettend belangrijk. Zij hebben hun best gedaan voor ons en ik kan mij inzetten voor hun geluk om prettig oud te worden. En zo kwam ik begin 2019 terecht op een informatiebijeenkomst over zij-instromen in de zorg. Al op de fiets terug naar huis, besloot ik mijn baan op te zeggen en voor de opleiding te gaan."

De opleiding

"Het begin van de opleiding was best wennen. Vanaf dag één draaide ik volop mee en dat was voor mij als theoreticus even schakelen. Ook het leren van verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren, blaas spoelen en insuline prikken was totaal nieuw. Ik merkte echter al gauw dat niet alleen de welzijnskant me goed lag, maar óók de zorgkant. Wat ik tijdens de opleiding wél jammer vond, was dat het zorgtekort invloed heeft op het begeleiden van leerlingen. En de komst van corona hielp natuurlijk niet. Aan de andere kant kreeg ik de gelegenheid om al gauw iets te kunnen betekenen voor cliënten en collega’s. Dat gevoel heeft bij mij altijd de boventoon gevoerd en in februari 2021 kreeg ik mijn zorgdiploma. Vol passie ben ik dus de zorg ingestapt en die passie heeft me niet meer verlaten."

Wijkverpleging

"Afgelopen jaar startte ik in de wijkverpleging. Het is de juiste stap geweest en ik voel me er thuis. De werkzaamheden variëren per cliënt. Van steunkousen helpen aantrekken tot het geven van medicatie en verpleegtechnische handelingen."

'Zij-instromers leveren een waardevolle bijdrage'

"Heel belangrijk is de signaalfunctie. Je moet goed kunnen inschatten wanneer er meer of andere zorg nodig is. Op het juiste moment schakelen, rapporteren en goed overdragen zijn kanten van het zorgvak waar je misschien niet direct aan denkt. Net als de sociale functie rondom het contact met de cliënt, de familie, de mantelzorgers en de omgeving. Wat de ervaren zorgmedewerkers zich niet altijd realiseren, is dat ze een onbetaalbare schat aan kennis en ervaring met zich meedragen. Zij-instromers die heel bewust kiezen voor de zorg kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren!"


Ontdek. Check. Match. Like. Van 14 t/m 19 maart vindt voor de 10e keer de Ontdekdezorg week plaats. Wil jij jouw talent (weer) inzetten in de sector Zorg & Welzijn? Ga naar www.ontdekdezorgweek.nl.

 

Afbeelding