Afbeelding

Nieuwe hotspot Station Wildeman officieel geopend

Vervolg van voorpag. 

Maar waar we bovenal veranderingen vooruitgang zullen oogsten!”

Volop bloeien

Na een daverend applaus kreeg burgemeester Femke Halsema het woord. “Jullie hebben lang te weinig gemerkt dat wij op de Stopera weten dat dit een buurt is die het af en toe moeilijk heeft, een buurt die aandacht nodig heeft.” Ook zij complimenteerde het eigen initiatief, van bewoners en organisaties, dat het vertrouwen in de buurt mede zal herstellen. “Jullie zullen onze hulp daarbij nodig hebben. Ik beloof ook komende maanden en jaren samen met jullie ervoor te zorgen dat de buurt volop kan bloeien.” 

Weer applaus, een paar flinke rukken aan het doek en toen was het bouwbord zichtbaar. Want al gebeurt er al van alles, wat deze feestelijke dag middels een informatiemarkt en demonstraties duidelijk werd gemaakt, de voormalige Kraemerschool uit 1968 moet nog wel gebruiksproof worden gemaakt. Een duurzaam gebouw zal het worden, met een duidelijke entree (het is nu vaak nog even zoeken). Een gebouw dat de buurt, die in de statistieken economisch erg zwak is (met onder andere hoge werkeloosheid) en veel structurele sociale problemen kent, een flinke oppepper kan geven. Omdat zowel de gemeente Amsterdam als stadsdeel Nieuw-West zich inspannen. Omdat er een langdurige samenwerking van verschillende organisaties is. Omdat daardoor Station Wildeman een plek in de buurt is waar organisaties dicht op het vuur zitten en efficiënt kunnen samenwerken. 

Vangnet en Springplank 

Dat alles verdient een aantrekkelijk gebouw. Auguste van Oppen van architectenbureau BETA wil er iets van maken waar bewoners trots op kunnen zijn, vertelde hij tijdens het symbolische startsein. Graag gaat hij na Ru Paré in Slotervaart, waar hij ook met stichting Samenwonen-Samenleven en de buurt een schoolgebouw transformeerde tot een aantrekkelijke hotspot in de wijk, ook deze uitdaging aan. Om de Osdorpse buurt een plek te geven waar mensen zowel een vangnet als een springplank vinden, wat dan ook de naam is van het programma dat er wordt uitgerold: Vangnet en Springplank.

Vrijwilligerswerk

 Bij het Vangnet kunnen bewoners met zogenoemde complexe problematiek terecht, met doorgroeimogelijkheid naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of leerwerkplekken die Station Wildeman en haar partners bieden. De Springplank helpt bewoners die verder willen en de volgende stap bij Station Wildeman kunnen zetten in bijvoorbeeld de vorm van een cursus of begeleiding naar werk in kansrijke sectoren als de zorg, duurzaamheid en ICT. Maar voor alles is Station Wildeman een gezellige plek waar iedereen zich welkom voelt.

Geëmotioneerd 

Halsema, die naar eigen zeggen “alleen maar was besteld om aan het doek te gaan hangen”, maakte een rondgang langs betrokken bewoners, ging in gesprek met Nouh, een van de jonge deelnemers van fotoproject Thuis in mijn wijk, en luisterde boven in het gebouw bij Studiezalen vol bewondering naar de jonge Maryam, die na haar persoonlijke verhaal te hebben voorgedragen aanmoedigende woorden en een knuffel van een geëmotioneerde burgemeester kreeg. Maryam staat symbool voor wat kan in Station Wildeman. Haar moeder keek trots toe. 

En toen was het tijd voor een selfie met de burgemeester.