Thomas: "De geleidelijke overgang van meekijken tot meedraaien in het team was superfijn."
Thomas: "De geleidelijke overgang van meekijken tot meedraaien in het team was superfijn." (Foto: Aangeleverd)

Thomas heeft geen moment spijt

Thomas Bast (32) draait tegenwoordig volledig mee op de woning Eekhoornlaan 103 op locatie de Hartekamp in Heemstede. Hij start binnenkort met een opleiding.

“Ik heb nog geen moment spijt gehad van de beslissing om in de zorg te gaan werken. Het is niet altijd makkelijk, maar de voldoening zit in kleine momentjes. Zoals die cliënt die zich, door hem goed voor te bereiden en samen hand-in-hand te zitten, rustig laat vaccineren. Dat was bij de eerste vaccinatie wel anders!”

Thomas ging na zijn studie werken bij een logistiek bedrijf. “Een prima baan, maar ik zocht naar iets wat ik écht wilde doen.” Thomas volgde jobcoaching-trajecten om te ontdekken in welke functies hij het best tot zijn recht zou komen. Dat werd de zorg. “Wat eerlijk gezegd niet verrassend is, want mijn hele familie werkt in de zorg”, zegt hij lachend. 

“Ik fietste vaak langs de Hartekamp Groep in Haarlem en schreef mij in voor een speeddate: een bijeenkomst waar mensen die in de zorg willen werken met zorgmedewerkers in gesprek gaan. Op de website kwam ik het traject Carrièreswitchers tegen. Dat sprak me direct aan. Ik belde met een van de recruiters bij de Hartekamp Groep en we hadden een prettig gesprek. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan het traject."

'Ik ga fluitend naar het werk!'

In oktober 2020 startte de eerste groep Carrièreswitchers. "Je begint in de eerste paar weken met theorie. We kregen presentaties van gedragsdeskundigen, orthopedagogen en over alles wat verder nog met de zorg te maken heeft. Na die eerste weken word je voorgesteld op de groep waar je komt te werken. Je gaat als boventallig medewerker een dienst meedraaien. Dat wordt langzaam uitgebouwd. Na twee maanden draai je hele diensten mee. Dat was echt superfijn: die geleidelijke overgang van meekijken tot volledig meedraaien in het team. Inmiddels ga ik al meer dan een jaar elke dag fluitend naar mijn werk.”

Ontdek. Check. Match. Like. Van 14 t/m 19 maart vindt voor de 10e keer de Ontdekdezorg week plaats.Meer informatie via: www.ontdekdezorgweek.nl.