Lutkemeer; het laatste stukje agrarische grond van Amsterdam.
Lutkemeer; het laatste stukje agrarische grond van Amsterdam. (Foto: aangeleverd)

Al 100.000 euro voor Voedselpark Amsterdam

Algemeen

NIEUW-WEST - De crowdfunding voor Voedselpark Amsterdam is na een week al succesvol. Er is al 100.000 euro bij elkaar gebracht. Platform Behoud Lutkemeer is de actie begonnen om het laatste stukje agrarische grond van Amsterdam uit de handen van investeerders en projectontwikkelaars te houden om bebouwing van het gebied te voorkomen. 

De crowdfunding loopt nog tot met 7 maart. Tijdens de hele periode van de campagne zijn er allerlei evenementen.

‘Vrij te kopen’ 

“Sinds 2020 is er ook in Nederland een burgerbeweging op gang gekomen. Steeds meer grondfondsen worden opgericht om met lokale gemeenschappen grond ‘vrij te kopen’. Land van Ons, Aardpeer, Lenteland, Grond van Bestaan hebben zich de afgelopen jaren gericht op het vrijkopen van landbouwgrond. De enorme grondhonger en bouwdrift van de afgelopen jaren vraagt anders kijken naar ruimteverdelingen en het realiseren van een nieuwe economie. Precies daarover gaat de crowdfunding van Voedselpark Amsterdam”, aldus Alies Fernhout van het platform.

Het is van belang dat deze trend verder wordt doorgezet in uitgifte en bestemming van grond

“Het is van belang dat deze trend verder wordt doorgezet in uitgifte en bestemming van grond. Want de verkoop van grond is nog steeds een verdienmodel van de stad. Met de verkoop aan de hoogste bieder worden financiële tekorten op andere terreinen aangevuld, iets wat vanuit de huidige economische logica de beste keuze lijkt. Maar wat  budgettair logisch lijkt is niet automatisch de beste keuze voor de lange termijn.”

Kans

Het plan voor Voedselpark Amsterdam en het daarvoor vrijkopen van de Lutkemeerpolder biedt de stad volgens Behouw Lutkemeer een kans en laat zien hoe commons politieke patstellingen kunnen doorbreken. Deze eeuw, waarin duidelijk is geworden dat wij als mensheid op planetaire grenzen stuiten, heeft behoefte aan een geheel andere benadering. Die staat of valt bij het vermogen van overheden te kunnen omdenken en om kortlopende monetaire boekwaarde om te buigen tot langdurige sociale en ecologische waarde. Op dit moment staat de marktwaarde van de grond het creëren van deze andere waarden in de stad in de weg. Het herstel van de commons heeft een groot potentieel, niet alleen om grondspeculatie tegen te gaan, maar ook om de democratische en duurzame samenleving te versterken.”