Opkoopbescherming woningen ingevoerd

HAARLEMMERMEER - Veel mensen zijn op zoek naar een woning. De druk op snel en betaalbaar bouwen blijft hoog. Het is belangrijk dat de woningen ook bij woningzoekenden terecht komen en niet bij investeerders. De gemeente Haarlemmermeer gaat daarom opkoopbescherming invoeren. 

De geplande ingangsdatum is 1 juli 2022. Vanaf dat moment mogen koopwoningen tot en met  460.800 euro alleen nog worden gekocht door mensen die zelf in die woningen gaan wonen. Er kan nu tot en met 12 mei worden gereageerd op het voorstel. 

Belegging

Woningen worden steeds vaker gebruikt als belegging. De woningen worden dan gekocht door beleggers en vervolgens verhuurd. Hierdoor blijven er minder woningen over voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning om er zelf in te wonen. Bij goedkope en middeldure koopwoningen is dat een probleem, omdat de vraag naar deze woningen veel groter is dan het aanbod. Door opkoopbescherming in te voeren, wordt dit tegengegaan. 

De opkoopbescherming geldt voor vier jaar. Dat betekent dat de eigenaar minstens vier jaar zelf in de woning moet wonen, tenzij er een vergunning is om de woning te verhuren. Een vergunning verleent de gemeente alleen in specifieke situaties: verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden, tijdelijke verhuur tot 12 maanden, verhuur van woningen verbonden aan een bedrijfspand.


Het volledige voorstel van de opkoopregeling wordt gepubliceerd op de website van de gemeente. Tot en met 16 mei kan er gereageerd worden op het voorstel.