Asli (links) en Anouk kampten zelf jarenlang met een eetstoornis. Nu willen ze anderen helpen.
Asli (links) en Anouk kampten zelf jarenlang met een eetstoornis. Nu willen ze anderen helpen. ((Foto: Aangeleverd))

Praktijkhuis opent voor mensen met een eetstoornis

Zorg

REGIO - Na jaren zelf geworsteld te hebben met een eetstoornis, hopen Asli Hoek (34) en Anouk Groenweg (26) nu anderen te kunnen helpen. En er is mooi nieuws, want op 13 februari openen ze - samen met teamlid Lex Vink (60) - de deuren van hun gloednieuwe Praktijkhuis Inspiration. En wel aan de Rijksstraatweg 113 in Bennebroek.

“Praktijkhuis Inspiration biedt een plek aan iedereen die worstelt met een eetstoornis, in welke vorm dan ook. Daarnaast kunnen ouders, vrienden, kennissen en hulpverleners ook bij ons terecht. Wij bieden een `inloop` voor een luisterend oor, kopje koffie, herkenning, hoop, inspiratie, dagbesteding, een spelletje en natuurlijk ondersteunen wij je bij de eetmomenten. Ook zullen wij regelmatig workshops en trainingen aanbieden, zoals yoga en mindfulness. Én wekelijks is ook het creatief atelier geopend. Praktijkhuis Inspiration is samengevat een plek om wachttijden te overbruggen - en/of voor extra ondersteuning tijdens ambulante behandeling en tijdens nazorg.”

‘Verschil leven en dood’

Grondleggers Anouk, Asli en Lex weten hoe belangrijk menselijke aandacht is, net als een luisterend oor en herkenning. Zelf zaten Anouk en Asli ook jarenlang diep vast in een eetstoornis. Asli: “Wij hebben zelf ervaren hoe verschrikkelijk lastig het kan zijn om de juiste hulp te vinden. Hierin spelen de oneindige wachttijden een grote rol. Die hobbel hopen we nu weg te nemen met Praktijkhuis Inspiration. Een plek die soms letterlijk het verschil kan maken tussen leven en dood.”

Hoop en inspiratie

“De weg naar deze fantastische locatie toe, was nogal een bumpy road”, vertellen Asli en Anouk. “In 2020 hadden we de aftrap van Praktijkhuis Inspiration. Gaandeweg kwamen we er achter hoe ontzettend lastig het is om voldoende subsidie en donaties bij elkaar te krijgen om een mooie locatie te kunnen huren. En dat terwijl er zoveel vraag is naar hulp vanuit de doelgroep! Dagelijks krijgen we mails binnen van wanhopige ouders en mensen die op zoek zijn naar een plek om wachttijden te kunnen overbruggen. In de alternatieve hulpverlening en bij ervaringsdeskundige coaches zijn er plekken waar geen wachtlijsten zijn, maar deze kosten je vaak minstens 100 euro per uur. Dit kunnen de meesten niet betalen. Het Praktijkhuis heeft daarentegen geen winstoogmerk, maar willen we juist voor iedereen toegankelijk maken.”

Opening 13 februari

Op 13 februari is het dan eindelijk zover en opent Praktijkhuis Inspiration officieel de deuren. 

Anouk: “Door onze crowdfunding nieuw leven in te blazen en door alle gulle donaties die we hebben mogen ontvangen, kunnen wij onze droom nu eindelijk realiseren. Vanaf deze dag ben je van harte welkom om bij ons binnen te lopen. De openingsdagen en tijden vind je terug op onze website www.praktijkhuisinspiration.nl. Kom je langs? Supergoed! Wel stellen we het op prijs als je je van tevoren aanmeldt.”

Zelf bijdragen?

Praktijkhuis Inspiration is volledig afhankelijk van donaties. Asli: “Help jij ons te blijven bestaan? Doneren kan via: https://www.gofundme.com/f/steun-praktijkhuis-inspiration. Samen staan we sterk!”

Kijk voor meer informatie op www.praktijkhuisinspiration.nl.