Ronald Mauer.
Ronald Mauer. (Foto: Jaap Wals)

Column Ronald Mauer: In de discussie over gentrificatie

NIEUW-WEST - Elke maand vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders van Nieuw-West over iets dat hij heeft meegemaakt of bezig houdt. Deze week Ronald Mauer.

Maandelijkse column van een db'er

Gentrificatie. In deze tijd van wooncrisis heeft iedereen het over, maar wat is het nou eigenlijk? Een goede definitie is lastig, de woordenboeken, maar ook de deskundigen zijn er niet eensgezind over, en dan is het lastig discussiëren. Het heeft met ‘opwaardering van een buurt’ te maken, maar ook met ‘verdrijving van mensen met een lager inkomen door rijkere mensen’. Dit terwijl mensen die op sociale huur of middenhuur zijn aangewezen moeilijk een woning kunnen vinden. 

Meer woningen zijn nodig. Het is dan ook niet voor niets dat Amsterdam vol inzet op bouwen, bouwen, bouwen. Gentrificatie is niet iets dat voorkomt in de ‘beleidsdoelen' van de gemeente Amsterdam. Wel wil Amsterdam een stad voor iedereen zijn, een zo divers mogelijke stad, en dat wil stadsdeel Nieuw-West ook zijn. Dat gaat niet vanzelf. De woningmarkt kan zeer dwingend zijn, zoals bewoners, beleidsmakers en bestuurders ondervinden. We proberen er alles aan te doen om die woningmarkt in toom te houden en met beleid, regels en samenwerking met corporaties zo divers en sociaal mogelijke buurten te realiseren.
Wat betekent dat voor Nieuw-West. Nieuw-West is een stadsdeel met van oudsher veel sociale woningbouw. Het heeft van alle stadsdelen zelfs het meeste corporatiebezit. Dat zorgt voor veel dezelfde type woningen, terwijl Amsterdam juist meer diversiteit wil. Daarom wordt er bij vernieuwing vrijwel overal bijgebouwd, verdicht, voor mensen met een lager inkomen, maar ook voor mensen met middeninkomens endogene inkomens. Zodat sloop en nieuwbouw, of renovatie niet ten koste hoeft te gaan van de sociale voorraad.
De sociale voorraad blijft dus intact. Dat is uitgangspunt; het wordt waar mogelijk uitgebreid en aangevuld met middenhuurwoningen. Dat levert de gewenste diversiteit op. Een aantal mensen gelooft dat niet, en is van mening dat de corporaties en gemeente een ‘racistisch' woonbeleid voeren. Dat raakt mij natuurlijk, maar is wat mij betreft niet het geval.
Meer diversiteit gaat niet ten koste van de huidige bewoners. Vrijwel altijd kunnen bij vernieuwingsplannen de bewoners terugkeren. Maar de diversiteit in woningen zorgt er voor dat meer mensen die graag in Amsterdam willen wonen een woning kunnen vinden. En mensen ook kunnen doorstromen. Zodat Amsterdam geen stad wordt met alleen sociale woningbouw, maar ook geen stad voor de rijken. De agent, de verpleegster, de schoonmaakster, de winkelier en de manager moeten een woning kunnen vinden en zijn welkom in Nieuw-West. Dat is het Nieuw-West dat ons voor ogen staat. Wat de juiste definitie van gentrificatie ook is.