Amsterdam helpt Oekraïners

AMSTERDAM - Elke dag komen vluchtelingen uit Oekraïne aan in Amsterdam. De gemeente doet er alles aan om hen een goede plek te geven in de stad. Veel Amsterdammers helpen mee. Naast een naast een veilige en goede opvang worden ook zaken als werk, inkomen en onderwijs verzorgd.

In Nieuw-West worden vluchtelingen opgevangen in het WOW hotel. En er wordt naar nieuwe locaties gezocht. Ook zijn er particuliere initiatieven voor de opvang. Zij bieden meestal een platform aan om mensen die opvang willen bieden te koppelen aan vluchtelingen. Er zijn ook mensen die zelf, via persoonlijk contacten, Oekraïners opvangen. Binnen de vastgestelde regels is dit mogelijk.

Werk zoeken

Vluchtelingen kunnen zich na hun registratie op het station Amsterdam Centraal inschrijven in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van Amsterdam. Dan kunnen zij leefgeld krijgen van 60 euro per week per persoon, ook kinderen. En een bankrekening openen, werk zoeken en meer.

Er wordt hard gewerkt om deze registratie, een secuur werkje, goed te regelen. Het stadsloket Zuid is hiervoor speciaal ingericht en daarom even gesloten voor het aanvragen of verlengen van bijvoorbeeld reisdocumenten.

Amsterdam.nl/oekraine wordt elke week aangevuld met informatie over bijvoorbeeld werk, inkomen en onderwijs in het Oekraïens voor de vluchtelingen.