Het lekkerste strooigoed kun je ook zelf maken.
Het lekkerste strooigoed kun je ook zelf maken. (Foto: Adobe Stock)

Heerlijk avondje: maak je eigen kruidnoten

Je kunt kruidnoten natuurlijk in de winkel kopen, maar het is toch veel leuker én lekkerder om deze zelf te maken? Volg dit recept voor een heerlijk avondje.

Dit heb je nodig:
- 50 gram ongezouten roomboter
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Een halve theelepel zout
- 4 eetlepels halfvolle melk


Aan de slag! Verwarm de oven voor op 160 graden. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het deeg lekker soepel wordt. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en maak er 4 lange rolletjes van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. 


Leg de balletjes op een bakplaat (vergeet het bakpapier niet) en druk ze een beetje plat. Dit worden kruidnoten. Bak ze in de oven gaar en lichtbruin. Dit duurt circa 15 minuten. Haal de kruidnoten uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. 

Zin om uit te pakken? Je kunt de kruidnoten versieren. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur, poedersuikerglazuur (maak dit zelf door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier ze met eetbare suikerhartjes. 

Tip: bestrijk de kruidnoten met chocolade-glazuur

Je kunt de kruidnoten ook bestrijken met witte chocoladeglazuur en ze versieren met nootjes. Bewaar ze in een afgesloten trommel. Eet smakelijk.