Zó vervoer je de kerstboom goed en veilig.
Zó vervoer je de kerstboom goed en veilig. (Foto: Adobe Stock)

Kerstboom vervoeren met de auto

De feestdagen staan om de hoek en dat betekent dat het tijd is om een kerstboom te halen! Ga jij dit jaar voor een grote kerstboom? Dan bestaat de kans dat deze niet in de auto past.

Goed en veilig vervoeren

Een kerstboom is al snel te groot voor een auto en niet iedereen heeft een aanhangwagen ter beschikking. Hoe zorg je ervoor dat je de kerstboom goed en veilig thuisbrengt?

Een mogelijkheid is om de boom uit je auto te laten steken. Hier zitten een aantal regels aan vast. De boom mag aan de zijkant van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken, bijvoorbeeld via het zijraam. Aan de achterkant mag de boom maximaal een meter uitsteken. Houd ook rekening met je gezondheid. Rijden met een open achterklep zorgt ervoor dat je in de uitlaatgassen van jezelf en anderen zit. 

Gebruik spanbanden

Het is ook mogelijk om de boom op de dakdrager van de auto te plaatsen. Plaats de kerstboom met de stam naar voren, anders beschadigen de takken door de wind. Gebruik voor het vastbinden spanbanden zodat de boom niet verschuift tijdens het rijden.

Zichtbaar kenteken

Steekt de boom meer dan een meter uit? Dan moet je zichtbare markering aan het einde van de boom hangen. Dit kan een markeringsbord of vlag zijn. Gebruik je dit niet en de boom steekt meer dan een meter uit, dan riskeer je een boete. Ook moet te allen tijde het kenteken, de achterlichten en richtingaanwijzers zichtbaar zijn.