Waar moet je allemaal rekening mee houden op financieel gebied?
Waar moet je allemaal rekening mee houden op financieel gebied? (Foto: Getty Images)

Vijf belastingtips bij verduurzamen

REGIO - Met de hoge energieprijzen zetten steeds meer mensen de stap hun huis te verduurzamen. De kosten voor het verduurzamen of verbouwen zijn niet aftrekbaar, de financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél.

Om iedereen die zijn huis wil verduurzamen te helpen, deelt de Belastingdienst vijf tips om rekening mee te houden.

1. Controleer welke financieringskosten je mag aftrekken

Sluit je een lening af voor het verduurzamen of verbouwen van de eigen woning? Dan mag je de financieringskosten meestal aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mag je in één keer aftrekken.

2. Check of de rente over de lening aftrekbaar is

Je kunt het verduurzamen van je huis ook financieren via je hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag je de hypotheekrente aftrekken. Een voorwaarde is dat je ook deze extra lening binnen maximaal 30 jaar volledig aflost én dat je jaarlijks een bepaald bedrag afbetaalt. Een andere voorwaarde is dat het bedrag alleen gebruikt wordt voor de eigen woning. Je mag het dus niet gebruiken voor een tweede huis of vakantiewoning.

Ook kun je de hypotheek oversluiten wanneer je je huis verduurzaamt of verbouwt. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar.

3. Check voor welke werkzaamheden en materialen je de rente over de lening mag aftrekken

Voor sommige energiebesparende zaken mag je de rente over de lening aftrekken, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. De kosten voor het verduurzamen zelf mag je niet aftrekken.

4. Bewaar alle bonnen en rekeningen

Om de financieringskosten en rente te kunnen aftrekken, moet je kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor het verduurzamen van de woning. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen van de verbouwing.

5. Zonnepanelen op het dak? Vraag de btw terug bij de Belastingdienst

Heb je voor de 1e keer zonnepanelen aangeschaft en geplaatst? De btw kan je via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ terugvragen bij de Belastingdienst. Voorwaarden:

Je naam staat op de factuur van de zonnepanelen. Je naam staat op het energiecontract én op de factuur van het energiebedrijf. Je vraagt de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terug.

Bekijk ook de subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Sinds 2022 kan je onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als je je koophuis isoleert.