Afbeelding
(Foto: Greta Pauw)

'Verdwijnende silhouetten'

WATERLAND - Naar aanleiding van de viering van dierendag, hierbij aandacht voor het nieuwe boek van Greta Honingh-Pauw.

Als klein meisje werd Gretha omringd door dieren op de boerderij van haar ouders. In ‘Verdwijnende silhouetten probeert ze woorden te geven aan haar dierenliefde. "De verhalen over dieren zijn veelal waarheidsgetrouw, de personages verzonnen. Ik vraag me vaak af, stel dat dieren konden praten, wat zouden ze dan over ons zeggen? Zouden ze dan iets positiefs over ons zeggen?"

Familiedrama

Het boek is een hoop- en inzichtgevend familiedrama. Maar behandelt ook een serieuze vraag: kunnen we voedsel produceren op een manier die goed is voor planeet, dier én mens? Feilloos wordt de spanning geschetst tussen generaties op een boerderij.

Een boerenfamilie in Noord-Holland moet zien te overleven met de vele restricties vanuit de overheid. Dochter Fleur strijdt voor dierenrechten in de vee-industrie, haar vader Willem verzet zich heftig tegen elke verandering.

Agnes komt na de revalidatie van een gebroken heup in een mantelzorgchalet te wonen naast de boerderij van haar schoonzoon en dochter. Dit is niet de eerste keer dat ze gedwongen wordt haar hele leven achter te laten. Agnes heeft vrije keuze hoog in het vaandel staan - maar het lot beslist anders.


Een wereld opent zich waarin mensen zich verbonden voelen door hun liefde en passie voor dieren. Een liefde die de grenzen van het boerenleven overstijgt, maar die zich tezelfdertijd niet aan de realiteit kan onttrekken. In en om de boerderij scheuren oude wonden open, smeken mensen en dieren om gehoord te worden en wordt nieuw leven geboren.

Afbeelding
Afbeelding